Anmeldelse

25.08.23

Premium

Taiwan-bog er oplagt pensum inden den (måske) næste krig

Bliver krigen i Ukraine mon efterfulgt af noget lignende med Taiwan? Der er netop udkommet en lille, men udmærket bog om den østasiatiske ø med den magtfulde nabo. Morten Okkels anmelder.
Frem for den kedelige forside er her en mere kunstnerisk fremstilling af Taiwan mod Kina. ‘Kampen om Taiwan’ er netop udkommet på Gyldendal. (Foto: Imago/Ritzau Scanpix)
Frem for den kedelige forside er her en mere kunstnerisk fremstilling af Taiwan mod Kina. ‘Kampen om Taiwan’ er netop udkommet på Gyldendal. (Foto: Imago/Ritzau Scanpix)

Det var givetvis utilsigtet, men passende, at Jonas Parello-Plesners Kampen om Taiwan blev udgivet i samme uge, som Ukraine igen fyldte overskrifterne herhjemme. Lige så langt de to konfliktzoner ligger fra hinanden geografisk, lige så meget er der påvirkninger, problemstilinger og perspektiver, der rækker fra de østeuropæiske stepper til den østasiatiske ø.  

Større er verden heller ikke, end at konflikten mellem Kina og Taiwan, hvis den eskalerer til decideret krig, kan blive endnu mere voldsom end den aktuelle i Ukraine. Her taler vi ikke kun om militært omfang eller menneskelig tragedie, men også om global økonomi og dagligdag for mennesker i hele verden. 

Jonas Parello-Plesner er direktør og ekspert i Alliance of Democracies Foundation, der blev stiftet af tidligere statsminister og NATO-chef Anders Fogh Rasmussen. Forfatteren erklærer åbent sin sympati for Taiwan frem for Kina, som efter hans eget udsagn kun er forøget efter Kinas forgæves forsøg på at rekruttere ham til deres sag. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab