Anmeldelse

01.09.24

Premium

Tanker i anledning af en antologi om videnskab og engagement

Fremtiden vil komme til at handle om den amerikanske aktivisme og de nye teorier. De er sådan noget som New Materialism, Queer Theory, Transtheory, Critical Race Theory, Critical Whitness Studies, Crip Theory, Fattheory, skriver Hans Hauge. Og denne nye politiske aktivisme vil insistere på, at sammenhængen er faktuel.

Jeg hørte om bogen på tv. Den ville jeg anskaffe, ikke mindst fordi den slutter med et indlæg af Lotte Folke Kaarsholm, opinionsredaktør på Politiken. Hun blev citeret for udsagnet ”Vi er alle poststrukturalister”. Det lød interessant. Hun skriver, at debatten om den ”vaklende forskertroværdighed bygger på en virkelig oldschool positivisme, som langt de fleste forskere burde vide sig for gode til at tro på” (s. 328). Det har hun ret i. Når politikere anklager forskere, har de ofte en forestilling om videnskab, der kun kan kaldes gammeldags positivisme.

Der har været utallige opgør mod denne positivisme, der stammer fra det 19. århundrede. Det sidste opgør var studenteroprørets kritik af den værdifri videnskab. Denne positivisme er tilsyneladende gængs endnu i visse kredse.

Bogen som blev væk?
Jeg bestilte bogen på Gads Forlag, der har udgivet den for Videnskabernes Selskab. Den er billig, 100 kroner. Der er godt med statsstøtte i den. Der gik nogle dage, så fik jeg en henvendelse fra forlaget om, at bogen ikke var der, for der var ”tekniske problemer på lageret”. Jeg tænkte ikke videre over det, for bogen kom et par dage senere.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab