Debat

30.06.23

Premium

Borgerlige godtfolk anbefaler sommerens ferielæsning

Sommeren er også en tid til at læse bøger. Emilie Jäger har indsamlet en stribe bogtips på Kontrasts redaktion samt fra Kasper Støvring, Astrid Johanne Høg og Stefan K. Sløk-Madsen. God læsning derude!
Astrid Johanne Høg genbesøger gerne Brideshead Revisited. Det gælder bogen fra 1945 og ligeledes tv-serien fra 1981 med Jeremy Irons i rollen som Charles Ryder. (Foto: Ronald Grant Archive/Image Courtesy Granada Television/Ritzau Scanpix).
Astrid Johanne Høg genbesøger gerne Brideshead Revisited. Det gælder bogen fra 1945 og ligeledes tv-serien fra 1981 med Jeremy Irons i rollen som Charles Ryder. (Foto: Ronald Grant Archive/Image Courtesy Granada Television/Ritzau Scanpix).

Aahh, sommerferie. Det rimer på masser af tid til at være sammen med familien, nyde solen og spise is, der ikke er kostrådsgodkendt. 

Det er også den tid på året, hvor man overalt hører folk sige, at ”det bare er så dejligt, at man nu kan læse ikke-studie/arbejdsrelaterede bøger uden dårlig samvittighed”. Jeg ved ikke med jer, men jeg har altid tænkt, at det lød utroværdigt og som en dårlig undskyldning. 

Men! Det er selvfølgelig ikke tilfældet for Kontrasts læsere. Som borgerlige tror vi stadig på vigtigheden af at bladre i en bogs knitrende sider og på den kulturelle dannelse, som følger heraf. 

hvad bør man læse? Det har jeg bedt en række borgerlige godtfolk om at svare på. Så hvad end du er til skønlitteratur eller game theory, så er der her lidt anbefalinger.

Fra Mikkel Andersson, chefredaktør på Kontrast:

Bloodlands af Timothy Snyder:
Hvis man vil forstå krigen i Ukraine, må man også forstå Blodlandets historie. Blodlandet er det navn, som historiker Timothy Snyder giver Polen, Baltikum, Ukraine og dele af det vestlige Rusland, hvor der i årene 1933-1945 blev myrdet mere end 14 millioner mennesker. Skudt, sultet og gasset ihjel i grænselandet mellem Hitler og Stalin. Snyders perspektiv er både dybt originalt og ekstremt oplysende. 

Sproget er klart og lettilgængeligt, og så er der, som Kontrasts anmelder skrev, “ikke så meget postmodernistisk eller postkolonialt pis her”. Herefter er man i øvrigt godt klædt på til at lytte til Snyders fremragende (og gratis) forelæsningsrække The Making of Modern Ukraine.

End Times af Peter Turchin:
Dette er en anbefaling ubeset, da jeg endnu ikke har læst Turchins nyeste bog. Men han er en dybt interessant og original tænker (som vi selvsagt har interviewet på Kontrast), der forsøger noget så sjældent som at bruge data til at analysere og forudsige de helt store linjer i historien. I sin nyeste bog argumenterer han for, at en pervers ‘velstandspumpe’ kombineret med en overproduktion af eliter har gjort Vesten generelt og USA i særdeleshed ustabilt. Jeg ved ikke, om han har ret, men jeg satser på at finde ud af det hen over sommeren.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab