Debat

24.11.22

Premium

Bureaukrati: Den franske syge

Jørn Boisen: Ingen elsker bureaukrati. Det er en smule uretfærdigt, for som mange andre invasive arter er bureaukrati fascinerende. Ikke mindst i Frankrig.
Det franske finansministerium, Ministère de l'Économie, des Finances et de la Souveraineté, i Bercy, Paris. (Foto: Zairon/Creative Commons)
Det franske finansministerium, Ministère de l'Économie, des Finances et de la Souveraineté, i Bercy, Paris. (Foto: Zairon/Creative Commons)

13. april 2017 blev den unge præsidentkandidat Emmanuel Macron af erhvervsmagasinet Challenges bedt om at dele sine visioner for Frankrig: “Frankrig skal være en start-up nation, et land fuld af iværksættere, der tænker og handler som en start-up, der har samme mod og dristighed,” sagde han, og det var lige før, at han også tog ordet “agil” i sin mund.

Et par år senere kom Covid-19 som et realitetstjek og afslørede, at alt stadig var ved det gamle. Det var ikke så meget de usammenhængende forholdsregler og den forvirrede kommunikation, for her var Frankrig ikke værre end andre lande. Men selve den måde, man begik fejl på, havde et umiskendeligt fransk touch: ekstrem centralisering, stærk hierarkisk beslutningsproces, komplicerede regler og meningsløse krav. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen