Debat

24.11.22

Premium

Bureaukrati: Den franske syge

Jørn Boisen: Ingen elsker bureaukrati. Det er en smule uretfærdigt, for som mange andre invasive arter er bureaukrati fascinerende. Ikke mindst i Frankrig.
Det franske finansministerium, Ministère de l'Économie, des Finances et de la Souveraineté, i Bercy, Paris. (Foto: Zairon/Creative Commons)
Det franske finansministerium, Ministère de l'Économie, des Finances et de la Souveraineté, i Bercy, Paris. (Foto: Zairon/Creative Commons)

13. april 2017 blev den unge præsidentkandidat Emmanuel Macron af erhvervsmagasinet Challenges bedt om at dele sine visioner for Frankrig: “Frankrig skal være en start-up nation, et land fuld af iværksættere, der tænker og handler som en start-up, der har samme mod og dristighed,” sagde han, og det var lige før, at han også tog ordet “agil” i sin mund.

Et par år senere kom Covid-19 som et realitetstjek og afslørede, at alt stadig var ved det gamle. Det var ikke så meget de usammenhængende forholdsregler og den forvirrede kommunikation, for her var Frankrig ikke værre end andre lande. Men selve den måde, man begik fejl på, havde et umiskendeligt fransk touch: ekstrem centralisering, stærk hierarkisk beslutningsproces, komplicerede regler og meningsløse krav. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab