Debat

21.04.23

Premium

Den nye venstrefløj hader fællesskaber

Rasmus Ulstrup. Den liberale kritik af venstrefløjen slår fejl, fordi den misforstår, hvad venstrefløjen egentlig går ud på. Modsvaret skal være at insistere på noget andet.
København, 2020: Rapperen Chief underholder til demonstration mod angivelig racistisk politik. (Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix)
København, 2020: Rapperen Chief underholder til demonstration mod angivelig racistisk politik. (Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix)

I almindelig politisk debat bliver borgerlige ofte fremført som frihedselskende, hvorimod venstrefløjen er lighedselskende. Borgerlige accepterer ulighed som et resultat af frihed, men venstrefløjen accepterer ikke frihed på bekostning af lighed.

Sådan stilles det i hvert fald ofte op, når borgerlige vil forklare venstrefløjens forkærlighed for omfordeling, kønslighed, og repræsentation på bekostning af den enkeltes virkelyst og personlige frihed.

Når venstrefløjen for eksempel ønsker at indføre tvungen barsel til mænd, er det, fordi de er ligeglade med frihed og i stedet går op i lighed. Når venstrefløjen vil have bedre kønsrepræsentation i bestyrelser, er det et forsøg på at skabe kønslighed på bekostning af virksomheders frihed til selv at sammensætte sin bestyrelse.

Kritikken af venstrefløjens politiske projekter bliver i den forstand liberalt: Lad os være frie, selvom det medfører udfald, der ikke er ligeligt fordelt.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab