Debat

02.04.23

Premium

Det giver god mening, at venstreorienterede mistrives

Rasmus Ulstrup: Den nye middelklasse er gennemsyret af venstreorienterede værdier og krav om selvrealisering. Det skaber et enormt skuffelsespotentiale, som vi nu ser konsekvenserne af.
Unge demonstrerer mod nedskæringer foran Christiansborg, 2016 (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix).
Unge demonstrerer mod nedskæringer foran Christiansborg, 2016 (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix).

En ny analyse fra Kontrast viser, at borgere i Danmark, der placerer sig selv politisk til venstre, ofte er mere ulykkelige, end hvis man befinder sig på højre side af den politiske skala.

Tallene er interessante. Ikke mindst fordi den venstreorienterede klasse af unge, der mistrives, oftest kommer fra ressourcestærke familier med pæne uddannelser og indkomster. Årsagen til den politiske slagside i mistrivslen er således ikke, hvad vi normalt ville forestille os om den fattige venstreorienterede arbejderfamilie, der kæmper med at få livet til at hænge sammen.

Tværtimod lader det til, at den urbane middelklasse, der har papirerne i orden og pæn kulturel kapital, har vekslet sin pæne position i samfundet til lavere trivsel.

At årsagerne til mistrivslen er mange, er de fleste enige om. Smartphones, en usikker verden, sociale medier og perfekthedskultur er alle områder, der spiller en afgørende negativ rolle for vores væren i verden. Men at venstreorienterede er ramt endnu hårdere, kan ikke alene skyldes de faktorer. Der må være noget andet og noget mere, der kan forklare den sammenhæng.

Professor Christian Bjørnskov peger i Kontrasts artikel på, at det blandt andet skyldes højreorienteredes tro på egne evner og en følelse af kontrol over eget liv. Den forklaring er overbevisende.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen