Debat

13.03.24

Premium

Krigen om Israels grænser

For første gang skal lovligheden af Israels besatte områder prøves ved en international domstol. Alle hidtidige udsagn om ulovlig besættelse og tilsvarende bosættelser har alene være meninger og tolkninger af Folkeretten, aldrig en domstolsafgørelse. Poul Højlund gennemgår sagen og ser nærmere på grænsedragning og våbenstilstandslinjer.

“Lawfare” eller krig med juridiske midler er en væsentlig del af den palæstinensiske kamp imod Israel. De seneste tiltag er fx Sydafrikas sag mod Israel ved den Internationale Domstol i Haag, og den nye sag, som FN’s Generalforsamling har indledt ved samme domstol. Den sidste sag handler om den israelske besættelse af Vestbredden og Gaza plus Østjerusalem.

Det er første gang, Israels besatte områder bliver indbragt for en international domstol. Alle hidtidige udsagn om ulovlig besættelse og tilsvarende bosættelser har alene være meninger og tolkninger af Folkeretten, aldrig en domstolsafgørelse.

Israel fastholder, at de er på Folkerettens sikre grund både med de besatte områder og med bosættelserne. Hvad er op og ned? “It’s complicated”, lyder det tit i film, når et indviklet forhold skal forklares. Lad mig sige det samme her: Forholdene mellem Israel, dets naboer og Israels grænser er komplicerede - men ikke umulige at forstå.

Først skal vi tilbage til før Israel blev proklameret i 1948. Hele det nuværende Israel inklusive besatte områder hed Mandatområdet Palæstina, altså ikke landet eller staten Palæstina. Der har aldrig eksisteret et land eller en stat med navnet 'Palestine', ej heller et såkaldt palæstinensisk folk.

Det britiske mandatområde blev skabt af Folkeforbundet efter 1. verdenskrig som et led i opløsningen af det osmanniske rige, og det omfattede foruden Israel det nuværende Jordan.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab