Debat

02.02.22

Premium

Medieskævhed: Danske journalister bliver mikrofonholdere i Grønland

Morten Okkels: Danske journalister tager begejstret til Grønland for at interviewe de unge med deres tatoveringer, men ender bare med at erstatte en kliché med en anden. Fraværet af kritisk sans er i grunden respektløst over for grønlænderne.
Foto: Svickova/Public domain, red.
Foto: Svickova/Public domain, red.

Danmarks Radios politiske serie Borgen vender tilbage her i februar, og det forlyder, at Grønland spiller en central rolle i den nye sæson. En fin lejlighed til at se nærmere på, hvilken rolle landet og folket spiller i DR’s dækning i den virkelige verden. Af denne dækning kan man ikke lære så meget nyt om Grønland, men alt for meget om problemer i journalistik. 

Der sker nemlig noget spøjst med journalister, der kommer til Grønland. De er gået ombord på flyet pænt opdraget af moderne trendenser. Nu skal vi have grønlændernes stemmer frem, tænker de. Nu skal vi op af fortidens racistiske grøft og gøre noget andet end danskerne før os, som kun så disse mennesker som fordrukne eskimoer. Nu skal det handle om grønlænderne selv. Det lyder jo smukt. Hvad sker der så?

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen