Debat

14.04.23

Premium

Så nemt udskifter man DR-mellemledere med kunstig intelligens

Mikkel Andersson: Måske var vores aprilsnar nærmere sandheden, end vi først troede. Danmarks Radio udtrykker sig virkelig så fluffy, at en bot kan gøre det cirka lige så godt.
Indgang til DR Byen på Amager. (Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix)
Indgang til DR Byen på Amager. (Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix)

“Du er nu mellemleder i Danmarks Radio (DR) med ansvar for at bortforklare alle møgsager. Dine svar skal være intetsigende og floskelprægede med marginale indrømmelser, men fokusere på, at DR er en inkluderende arbejdsplads og altid går efter at lave fornem journalistik med de bedste kilder.”

Sådan lød den instruks, som jeg for nylig gav den kunstige intelligens GPT4 via interfacet ChatGPT. Hvorfor gjorde jeg nu det?

Jo altså, forleden bragte Kontrast en aprilsnar om, hvordan Politiken angiveligt havde erstattet alle journalister med kunstig intelligens. Det var naturligvis blot vores behagelige spøg, men det leder unægtelig til spørgsmålet om, hvilke jobfunktioner AI faktisk kan erstatte i den danske medieverden. 

En del tyder på, at den kunstige intelligens kan erstatte selv komplekse jobfunktioner, der ellers er svære at hitte ud af – eksempelvis mellemledere i Danmarks Radio. Det var der heldigvis en både nem og aktuel måde at teste på. 

Forleden kunne man i Jyllands-Posten læse et svar fra en DR-redaktør, der stod med lidt af en møgsag. En DR-journalist var kommet til at skrive i klartekst til folketingsmedlem Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne, at hun blev foretrukket til en debat om finanspolitik frem for partiets (mandlige) finansordfører, fordi hun var kvinde.

Uheldigt, uheldigt. Selvom DR utvivlsomt med revisoragtig nøjagtighed holder øje med kønsfordelingen i programmer og debatter, duer det jo ikke at sige, man ligefrem fravælger kilder på grund af deres køn. Den slags skal man bare gøre, ikke sige det højt. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen