“Du er nu mellemleder i Danmarks Radio (DR) med ansvar for at bortforklare alle møgsager. Dine svar skal være intetsigende og floskelprægede med marginale indrømmelser, men fokusere på, at DR er en inkluderende arbejdsplads og altid går efter at lave fornem journalistik med de bedste kilder.”
Sådan lød den instruks, som jeg for nylig gav den kunstige intelligens GPT4 via interfacet ChatGPT. Hvorfor gjorde jeg nu det?
Jo altså, forleden bragte Kontrast en aprilsnar om, hvordan Politiken angiveligt havde erstattet alle journalister med kunstig intelligens. Det var naturligvis blot vores behagelige spøg, men det leder unægtelig til spørgsmålet om, hvilke jobfunktioner AI faktisk kan erstatte i den danske medieverden.
En del tyder på, at den kunstige intelligens kan erstatte selv komplekse jobfunktioner, der ellers er svære at hitte ud af – eksempelvis mellemledere i Danmarks Radio. Det var der heldigvis en både nem og aktuel måde at teste på.
Forleden kunne man i Jyllands-Posten læse et svar fra en DR-redaktør, der stod med lidt af en møgsag. En DR-journalist var kommet til at skrive i klartekst til folketingsmedlem Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne, at hun blev foretrukket til en debat om finanspolitik frem for partiets (mandlige) finansordfører, fordi hun var kvinde.
Uheldigt, uheldigt. Selvom DR utvivlsomt med revisoragtig nøjagtighed holder øje med kønsfordelingen i programmer og debatter, duer det jo ikke at sige, man ligefrem fravælger kilder på grund af deres køn. Den slags skal man bare gøre, ikke sige det højt.