Debat

25.08.22

Premium

Spies-dokumentar er også fortællingen om 70’ernes aparte seksualmoral

Mikkel Andersson: DR’s aktuelle dokumentar ‘Spies og morgenbolledamerne’ illustrerer frem for alt, hvor meget grænsen for det acceptable har rykket sig siden 1970’erne. Og hvor nådigt og omfattende nostalgiens sepia-tonede slør har farvet mandens eftermæle.
Illustration: DR / Thea Sloth Jørgensen, red.
Illustration: DR / Thea Sloth Jørgensen, red.

I den udstrækning jeg har kendt til Simon Spies, har han altid slået mig som en mærkelig skikkelse fra et sært årti. Hans mærkværdigt nasale nordsjællandske gnækken kombineret med auraen af grisefest og infantilt humoristisk Hudibras-terminologi som “morgenbolledamer” og “Villa Fjolle”, har jeg altid fundet belastende. Men jeg husker, hvordan der særlig i mine bedsteforældres generation, som var unge i 50’erne og 60’erne, var en enorm fascination af og interesse for ham.

En del af den er tydeligvis rykket ind i eftertiden, som både spillefilm, teaterforestillinger og nu den nylige dokumentar om de nævnte “morgenbolledamer”, som de fleste nok ville kalde piger frem for damer, viser. Men det gode spørgsmål er ikke så meget, hvorfor Spies gjorde, som han gjorde – svaret er, at han var rig og kunne – men hvorfor det både i samtiden ikke var genstand for fordømmelse. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab