Essay

11.10.24

Premium

Vi taler mediernes sprog - amerikansk

Diktaturets sprog og demokratiets sprog er vidt forskellige, men alligevel har de i praksis fået en underlig lighed. Demokratiets sprog er ikke styret af et propagandaministerium, men man skulle tro, det var, skriver Søren Gosvig Olesen i tredje del af artikelserien om sprog- og kulturkritik. Vi taler det hurtige sprog, vi taler amerikansk, og vi er alle sammen blevet så flydende i det sprog, at virkeligheden flyder sammen med vores oplevelse af den.

Det er velkendt, at menneskelig adfærd er noget, der smitter. Et menneske gaber, og straks så begynder en anden også at gabe. Så vidt vides en refleks, hvis oprindelse fortaber sig i vores artshistorie. På tilsvarende måde taler man om en smittende latter.

Men det er ikke bare gabet eller latteren, der smitter. Det gør ord og udtryk også, og det endnu mere. En eller anden person har en bestemt måde at tale på, og andre imiterer den ubevidst, som dengang alle kvindelige, socialdemokratiske politikere lød som Ritt Bjerregaard, så man f.eks. kunne høre samtlige stavelser i ordet selvfølgelig: selv-følge-liiig med den sidste stavelse trukket lidt ud.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab