Essay
Søren Gosvig Olesen

12/9/24

Før var de konger, nu er de udstødteRygning er også dannelse, smagens dannelse, skriver Søren Gosvig Olesen i et tilbageblik på dengang, rygerne var konger. Nu er de til gengæld sendt uden for døren. At ryge er at tilfredsstille et primitivt og kræftfremkaldende behov, se bare på pakkernes advarsler. Rygerne er ikke alene usunde, de er onde. Artiklen er den sjette i serien om moral og politik.
Essay
Søren Gosvig Olesen

08/9/24

Racismen i DanmarkSøren Gosvig revser den overfladiske og primitive diversitets-bølge, som er trængt ud i alle samfundets kroge godt hjulpet på vej af venstreorienterede woke-specialister på de videregående uddannelser, som succesfuldt fjerner antaster til selvstændig tænkning blandt de studerende.
Essay
Søren Gosvig Olesen

27/8/24

Når sproget bliver en automatreaktionNæsten alt, der er ondt her i verden, er begået i det godes navn. Således også den hetz, der rammer dem, der bruger et forkert ord om hudfarve. For der er ingen ende på på, hvor gode vi er, os, som har gennemskuet alt. Der er ikke noget i vejen med at kende ord, men der er noget i vejen med at lave negativlister og positivlister og hetze folk, der ikke løber med strømmen. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om moral og politik.
Essay
Søren Gosvig Olesen

19/8/24

Frøkenregimet er vendt tilbageIngen havde set skolefrøkenens tid vende tilbage. Men ikke desto mindre: Vi lever igen under et strengt moraliserende regime, hvor ungdommen er mere bornert end i 1950'ere og 60'ere. Der findes igen i dag tekster, som skolefrøkenerne nægter at læse, fordi de kan vække anstød. Og ve den, der ikke sorterer sit affald! Her kommer tredje afsnit i Søren Gosvig Olesens artikelserie om moral og politik.
Essay
Søren Gosvig Olesen

16/8/24

Hvad der sker, når vi fører politik med hjertetMoral og politik er ikke identiske størrelser og kan ikke erstatte hinanden, men de kan godt komme til at skygge for hinanden. Vi lever i en tid, hvor moralen skygger for politikken, og hvor politik er blevet moralpolitik. Her følger andet afsnit af serien om moral og politik.
Artikel
Søren Gosvig Olesen

13/8/24

Rasmus Paludans omfangslogiske statusTilfældet Rasmus Paludan illustrerer, hvor farligt det er at kritisere islam, mens politikeren Lars Løkke Rasmussen spiller en hovedrolle i ødelæggelsen af den danske højrefløj. Sådan indleder Søren Gosvig Olesen en ny artikelserie om moral og politik.
Essay
Søren Gosvig Olesen

05/8/24

Derfor vil islam sejreDe store fortællinger er døde. Det er sandheden om den postmoderne tilstand, vi lever i. Men det er, som om vi aldrig har forstået alvoren. Hvordan skal man holde sammen på folk, der ser på sig selv som på en selfie eller nonbinære personer, der identificerer sig som en fugl? Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om sekularisering og religion og lægger ikke fingene imellem. Han hader at skulle sige det, men fremtiden bliver islamisk.
Essay
Søren Gosvig Olesen

02/8/24

Religionens sandhed ligger hverken i kirken eller moskeenDe religiøse institutioner er mastodonter, magtapparater, oppustede kæmpeegoer. At tro er noget andet, skriver Søren Gosvig Olesen, der fremhæver mystikernes bedrifter uden for kirken i det næstsidste bidrag til artikelserien om sekularisering og religion.
Essay
Søren Gosvig Olesen

29/7/24

Athen og JerusalemTro og viden udgør hver sin dimension, skriver Søren Gosvig Olesen. Religion og fornuftserkendelse møder kun hinanden der, hvor de hver især møder deres egen begrænsning. Den ene kan ikke forsones med den anden. Man kan ikke håbe på andet forhold mellem de to end fredelig sameksistens.
Kommentar
Søren Gosvig Olesen

23/7/24

Panizza og Redeker - forfulgte af kleresietRobert Redeker bor på 18. år i sin kælder. Han kan kun gå ud med politiledsagelse. Han skrev i 2006 et essay med kritik af Islam. Det betaler han stadigvæk en høj pris for. Truet på livet af islams præsteskab. Søren Gosvig har kendt ham siden skoletiden.
Essay
Søren Gosvig Olesen

22/7/24

Hvad er I bange for? Svar til Isam B.Isam B. har slået til lyd for, at islam skal fylde mere i det offentlige rum i Danmark. Søren Gosvig Olesen og Isam B. undrer sig over det modsatte af hinanden – og forstår åbenbart ikke hinandens undren. Det undrer Isam B., at nogen er bange for mere islam i Danmark eller Europa. Det undrer Søren Gosvig, at nogen kan synes, at islam fylder for lidt og ser flere gode grunde til at frygte islam.
Kommentar
Søren Gosvig Olesen

16/7/24

KnæfaldsfortolkningenSøren Gosvig har genlæst debatten i Information om Koranloven: "Det er for tiden meget hipt at lade sekulære og demokratiske rettigheder vige for religiøse. Ingen metafor forekommer i den forbindelse mere rammende end: knæfald. Lad mig tilføje, at dette ikke er noget, jeg er kommet frem til ved hjælp af forskning. Det er blot et forsøg på at tænke sig om – hvilket i princippet må være enhver beskåret".
Essay
Søren Gosvig Olesen

10/7/24

Henrik Nordbrandt og tyrkernes troHvorfor er det ofte de faste i troen, der kommer til magten i muslimske lande. Det kan godt være, at de siger, de går ind for demokrati, ytringsfrihed og det sekulære samfund. Men vi glemmer at spørge, hvad de forstår ved demokrati og ytringsfrihed. Søren Gosvig Olesen har læst Henrik Nordbrandt og fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.
Essay
Søren Gosvig Olesen

02/7/24

Man forhandler ikke med regler givet af GudReligion har i forskellige afskygninger en mageløs evne til at få den udenforstående, den ”vantro”, til at føle sig forkert. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om helligt og profant ved at berette om et overgreb, han en dag gjorde sig skyldig i - helt uden at vide det. Dialog? Diskussion? Glem det!
Kommentar
Søren Gosvig Olesen

28/6/24

Nonnerne i BrugsenAt sammenligne en nonne med en muslimsk kvinde i niqab er tåbeligt, skriver Søren Gosvig i dette afsnit i sin serie om det sekulære samfunds fordele.
Essay
Søren Gosvig Olesen

18/6/24

Politisk og pastoralt nonsens i Radio4Mod argumenter kan man intet stille op, når de bruges til at forhindre nogen i at tænke, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om det hellige og det sekulære. Her konkluderes det, at den vestlige verden er kommet så langt i sekulariseringen, at vi har glemt, hvorfor det sekulære demokrati i sin tid var værd at kæmpe for.
Essay
Søren Gosvig Olesen

11/6/24

Religionskritik til dig, der ikke ser andet end dit egetReligionerne burde føre en tilbagetrukket, men ikke mindre virksom tilværelse, skriver Søren Gosvig Olesen i det femte afsnit af artikelserien om religion og det sekulære. Vi vil få flere og flere problemer, hvis alle fortsat manifesterer deres identitet op i hovedet på enhver anden.
Essay
Søren Gosvig Olesen

29/5/24

Sekularister i alle partier, foren jer!Man taler om religiøs beklædning, som om den kun er beklædning, skriver Søren Gosvig Olesen i det fjerde afsnit af hans artikelserie om sekularisme. Man taler udenom, selv hvis man er statsminister. Så undgår man konflikter nu og her, men på lidt længere sigt er ingen mere konfliktskabende end de konfliktsky eller de hyklere, der skynder sig at tale om noget andet.
Essay
Søren Gosvig Olesen

26/5/24

Demokrati er umuligt uden religionskritikValget står valget mellem islamisering af Europa eller europæisering af islam. Det kan godt være, at Pegida og AfD også siger det, men det bliver det ikke forkert af, skriver Søren Gosvig Olesen i et nyt afsnit i artikelserien om religion og sekularisering, hvor han sammenligner de Radikales Samira Nawa med Sikandar Siddique fra Frie Grønne. Hvis der skal være en undtagelsesreligion, som ikke må kritiseres, er Europa færdigt.
Essay
Søren Gosvig Olesen

16/5/24

Grundtvigs ord: "Menneske først" - bør Vestens muslimer tage til sigSpørgsmålet om islams rolle i Vesten deler vandene. I Frankrig er religion og stat adskilt. Det samme forsøgte Tyrkiet for 100 år siden. Siden har islam taget magten tilbage. I Danmark har vi Grundtvig og ikke en formel sekularisme. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.
Essay
Søren Gosvig Olesen

12/5/24

Vi er endt i det morads, fordi vi ikke taler om, hvad problemet erSpørgsmålet med hensyn til det muslimske tørklæde er, hvilken plads religion skal have i et moderne, sekulært. demokratisk samfund. Så længe vi ikke engang kan diskutere det problem, er der heller ingen udsigt til, at vi kan få det løst, skriver Søren Gosvig OIesen i den første artikel i en ny serie om sekularisering.
Essay
Søren Gosvig Olesen

01/5/24

Derfor kunne kommunismen ikke realiseresDen 1. maj er det oplagt at spørge, hvorfor kommunismen ikke virkede. Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om revolution, religion og magt med at kigge på de fire grundlæggere Marx, Engels, Lenin og Stalin og deres følgere, der alle tog grueligt fejl af menneskets fornuft eller mangel på samme.
Essay
Søren Gosvig Olesen

29/4/24

Fjern religion - og den bliver erstattet af noget andetUanset hvor meget vi hylder fremskridt og fornuft, vil mennesket dyrke mere end det og tro på mere mellem himmel og jord. Forsøger man alligevel at afskaffe religion, vil den genopstå i anden form som religionserstatning. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om revolution, religion og magt.
Essay
Søren Gosvig Olesen

22/4/24

Frihed, lighed, broderskab eller dødenDen franske revolutionshelt Robespierre blev kaldt den ubestikkelige og var en mand af principper. Det blev fatalt - også for ham selv. Når man er principiel, skal man passe på, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om revolution, religion og magt. Man må have venner, ellers er man ubeskyttet.
Essay
Søren Gosvig Olesen

17/4/24

Folket består til alle tider af dem, der ikke har magtenDet er glemt og fortrængt, at der var en tysk borgerkrig og næsten et Sovjettyskland, før der kom et Nazityskland. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie med en beretning om matroser, frikorps, socialdemokrater og kaos efter Første Verdenskrig. Hvis du tror, vores egen tid er ekstrem, kan du godt tro om. Folket består til alle tider af dem, der ikke har magten.
Essay
Søren Gosvig Olesen

15/4/24

Religionens traktor pløjer lystigt gennem Ruslands furerLenin og Stalin vidste det længe før os. Det, folket skal dyrke, er hverken traktorer eller tandhjul. Det er heller ikke femårsplaner. Det er: Lederen selv. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om den religiøse magt før og nu ved at minde om, at Lenin og Stalin indså, at folket har brug for at tro på noget hinsides teknik og rationalitet.
Essay
Søren Gosvig Olesen

09/4/24

Den russiske religion og litteratur lagde grunden til revolutionen i 1917Revolutionen æder sine børn, siger man. Men revolutionen dræber også sine fædre. I den russiske revolutions tilfælde betyder det, at den ulykkeligvis fik de forkerte vindere, skriver Søren Gosvig Olesen i en analyse af, hvad der virkelig motiverede begivenhederne i 1917. De dybder, vi finder her, er derfor heller ikke psykologiske. De er metafysiske og i sidste ende religiøse.
Essay
Søren Gosvig Olesen

03/4/24

Nu gælder det om at forstå den religiøse magtVesten forstod ikke den iranske revolution i 1979, og venstrefløjen har stadig ikke forstået den religiøse magt, men støtter i stedet religiøs formørkelse med deres snak om mangfoldighed, skriver Søren Gosvig Olesen. Vi kan ikke regne med, at enhver historisk udvikling går i retning af sekularisme og demokrati.