Kommentar

02.09.24

Premium

Hvorfor vil regeringen ikke ud med råderumstallene?

At regeringen forhindrer oppositionen i at have fuld information om, hvordan fremtiden for de statslige finanser ser ud, er ikke blot et stort demokratisk problem. Det er en skændsel og et brud på en over 180-år gammel dansk demokratisk tradition for transparens og klar information om, hvad staten laver.

I sidste uge kom det frem i medierne, at regeringen nægter at offentliggøre Finansministeriets beregninger af det såkaldt 'frie råderum'.

Begrebet dækker over ministeriets beregning af, hvor mange midler der kan bruges på nye politiske initiativer frem mod 2030, uden at der er behov for anden ekstra finansiering.

Der er således tale om et absolut centralt begreb i diskussioner om beskatning og de offentlige udgifter, og om i hvilken grad regeringen og Folketinget opfører sig økonomisk ansvarlig og finansielt bæredygtigt.

Regeringen kender naturligvis til enhver tid ministeriets bedste bud på det frie råderum, men som flere ordførere fra oppositionen understreger, er det ekstremt skævt og udemokratisk, at de nægtes adgang til så vigtig en information i politiske diskussioner.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab