Forleden fik jeg gratisavisen ”Verdens Bedste Nyheder”, som er støttet af Danida og FN. I avisen kan man læse, at der år for år er stor fremgang for menneskeheden.
Flere og flere lever sundere, rigere, bedre og længere liv. Børnedødeligheden falder, færre er fattige, flere har adgang til rent vand, sund mad, vacciner osv.
Tidligere samme morgen lyttede jeg til Danmarks Radios P1, som endnu en gang lod klima-alarmismen flyde frit.
I anledning af, at 2024 ser ud til at blive det hidtil varmeste år, fortalte DR’s klima-analytiker Filip Knaack Kirkegaard om, at klimaforandringer allerede har ført til flere ”ekstreme vejrhændelser, der koster menneskeliv”, og at klimaforandringerne gør, at det i fremtiden ”bliver værre”.
Hvem har ret?
På sin vis begge, men Verdens Bedste Nyheder har alligevel mere ret end Danmarks Radios klima-analytiker.
I en retssal skal man fortælle sandheden og hele sandheden. Knaack Kirkegaard er meget selektiv med de informationer, han giver lytterne.
For eksempel kunne han godt have fortalt, at verden trods klimaforandringer hidtil ikke har set stigninger i antallet af dødsfald som følge af naturkatastrofer men det omvendte: et enormt stort og glædeligt fald, jf. figuren her nedenfor.
At tænke sig: temperaturen er allerede steget 1½ grad ud af forventede 2,8 grader frem til år 2100 – vi er altså mere end halvvejs – og alligevel er der ikke rigtig nogen tegn på, at livet er blevet værre for menneskeheden samlet set.
Tværtimod. Det er blevet markant bedre stort set alt sammen, som Verdens Bedste Nyheder kan fortælle os. Det kunne DR da også godt lige have nævnt – bare i en bisætning.
Og hvordan kan det være, at verdens befolkning har fået det markant bedre, mens klimaforandringerne har fundet sted?
Det skyldes naturligvis ikke, at klimaforandringer er en god ting. Det havde været endnu bedre, hvis der ikke havde været klimaforandringer. Det skyldes, at klimaforandringer kun er én faktor ud af mange, der påvirker vores levevilkår.
Ikke særlig vigtig effekt af klimaforandringer
Og som den historiske udvikling indikerer, er der andre faktorer, der er meget vigtigere end klima. Det er især økonomisk vækst, teknologisk udvikling, fravær af krig og tålelig regeringsførelse.
Så Knaack Kirkegaard kan godt have ret i, at det ”bliver værre” i fremtiden, hvis man ser isoleret på den ikke særligt vigtige effekt af klimaforandringer.
Men hvis vi formår at holde gang i den økonomiske vækst og den teknologiske udvikling og samtidig undgår alt for meget krig og dårlig regeringsførelse, er det så godt som sikkert, at menneskehedens levevilkår i fremtiden vil være bedre end i dag.
Det er ovenikøbet sandsynligt, at færre, ikke flere, vil dø af klimarelaterede katastrofer, fordi vi takket være øget velstand og ny teknologi blive bedre til at undgå, at ekstremt vejr udvikler sig til en katastrofe for mennesker.
Som chefredaktøren for Verdens Bedste Nyheder skriver om avisens eksistensberettigelse: ”verdens mange fremskridt fortjener mere spalteplads. Derfor handler denne avis om alt det, du måske ikke har læst om i andre medier”.
Spørgsmålet er, hvorfor andre medier ignorerer virkeligheden?
Læs artiklen fra Verdens Bedste Nyheder her:
Vi lever længere og bedre verden over | Verdens Bedste Nyheder