Video

Donbæk: Alt ved Rigsretten er besynderligt

12. sep. 2021

Rigsretten bærer præg af, at vi aldrig har vidst, præcis hvad den går ud på, mener advokat Leif Donbæk, der har en bog på vej om institutionen. Han vil gerne have ændret på Rigsretten, inden den næste sag dukker op, og det fortæller han mere om her i Interviewet.

Det politiske Danmark holder vejret, mens tidligere integrationsminister Inger Støjberg sidder på anklagebænken i den blot anden rigsretssag i moderne tid. Men er det den optimale måde, det foregår på? Nej, mener advokat Leif Donbæk, som har en bog på vej om Rigsretten og har kaldt institutionen for en total anakronisme. Vi burde få andre og bedre regler i stand for fremtiden, mener han. 

“Man siger, det er en særlig domstol. Men alt ved Rigsretten er lagt an på, at den ikke er særlig. I praksis behandler man sagerne, som om det er en banal straffesag. For det meste af processens vedkommende, bortset fra hvem der er dommerne og nogle enkelte andre småting, er der ikke stor forskel mellem det, der sker med Inger Støjberg lige nu og det, der vil ske med en banal voldssag i Københavns Byret.”

Leif Donbæk er valgt af SF til at sidde med i Rigsretten som en af Folketingets 15 udpegede dommere, men er blandt de to, som ikke deltager alligevel. Det skyldes, at to af de 15 dommere fra Højesteret er inhabile, og derfor er listen af politisk udpegede forkortet tilsvarende.

Netop lægmændene spiller en central rolle i Donbæks pointer og samtalen i Interviewet. Han kommer blandt andet ind på, at lægdommere som offentlighedens repræsentanter har flest stemmer i domsmandssager i byretten og nævningesager. 

Interviewet kommer også ind på temaet habilitet, og hvad der kan gøres inden for rammerne af det nuværende system uden at ændre Grundloven. Nogle af de muligheder er diskuteret politisk for nylig, nemlig mere åbenhed om dommernes stemmer og adgang til tv-transmission fra processen: 

“Jeg er for transmission, men er imod, at man gjorde det her, af den simple årsag at Folketinget er anklagemyndighed. Det er godt nok betænkeligt, hvis anklagemyndigheden går ind og ændrer på spillebrættet, efter spillet er startet. Men på den længere bane håber jeg, at man genoptager den her debat,” siger Leif Donbæk.

Men nu er det vel ikke sure rønnebær fra en mand, der skulle have dømt i en historisk retssag og endte ude på bænken, lige som kampen blev fløjtet i gang? Og hvad laver advokater egentlig som repræsentanter for offentligheden? Se, hvad Donbæk svarer på Mikkel Anderssons spørgsmål her i Interviewet på Kontrast. 

Leif Donbæks bog Rigsret, om Rigsrettens funktion og fremtid, udkommer i oktober.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.