Video

Interviewet: Venstrefløjen har overtaget den moralske dagsorden

13. aug. 2021

Woke aktivisme som Black Lives Matter ville være utænkelig uden den kristne arv, som aktivisterne på venstrefløjen viderefører i en forvrænget form, fortæller den konservative britiske forfatter og journalist Ed West.

“Det, vi kalder venstreorienteret progressivitet, er i virkeligheden en kættersk udgave af kristendommen. Man kan se et grundlæggende kristent ethos afspejlet i alle områder af progressiv politik, og det ville være umuligt at fremsætte en række argumenter uden. Eksempelvis handler debatten om transpersoner grundlæggende om folks sjæl. Hvorvidt den er mandlig eller kvindelig, og om det skrøbelige individs ret til at blive beskyttet af fællesskabet.”

Det mener den konservative engelske journalist, seniorredaktør for magasinet UnHerd og forfatter til blandt andet bogen Small Men on the Wrong Side of History, Ed West, som via Zoom er gæst i Interviewet med Mikkel Andersson.

Ifølge Ed West har venstrefløjen også overtaget rollen som normsættende i samfundet og den deraf følgende rolle som moralsk autoritet fra de konservative, der tidligere udførte den rolle.

“Nu er det dem, der er der står for at agere moralpoliti. Eksempelvis er #MeToo en reaktion på 60'ernes seksuelle frigørelse, der i altovervejende grad var mandsdomineret. Mænd var af åbenlyse grunde langt mere interesserede i seksuel frihed end kvinder, da mænd har højere seksualdrift. Nu kommer MeToo-bevægelsen og siger grundlæggende, at i den periode med mere seksuel frihed, men uden seksuel lighed, blev der begået mange overgreb af mænd mod kvinder. Derfor ser vi, at normerne for seksuel interaktion igen er blevet langt mere restriktive. Og der er nødt til at være normer, tabuer og høflighed i et samfund.”

Men hvis klassiske konservative og kristne normer bliver videreført i progressiv forklædning, er det vel ikke det store problem for konservative, spørger Mikkel Andersson.

“Hvis jeg var født 30 år senere, ville jeg måske ikke have opfattet udviklingen som et særlig stort problem, fordi det var det, jeg vant til,” siger Ed West og fortsætter. 

“Men den progressive ideologi er også evigt ekspansiv i sin natur, og derfor er det et meget ustabilt trossæt. Som konservativ kan man ikke sige ‘Fint, vi overgiver os. Hvor skriver vi under?’ Der er altid et næste trin, som de konservative partier så kan acceptere, mens de insisterer på at være de mere moderate for at bibeholde magten, men alligevel giver efter på alle punkter før eller senere. Spørgsmålet er altid: Hvor langt ud vil det her komme, hvor sindssygt bliver det? Generelt forekommer det mig, at det, som foregår nu, er temmelig skørt.”

Her kan du se hele Interviewet, hvor Ed West også redegør for sit ambivalente syn på amerikansk og østeuropæisk konservatisme, hvorfor Boris Johnsons konservative parti har kapituleret over for venstrefløjens værdipolitiske dagsorden, og hvorfor han i en række henseender opfatter Danmark som et forbillede.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.