Video

Ned med den progressive elite

24. aug. 2021

For meget stat, identitetspolitik og elitær tankegang lægger grunden til borgerskabets krise i de vestlige samfund, mener historiker, professor emeritus Victor Davis Hanson, som vi møder i Interviewet på Kontrast.

Denne gang har Interviewet på Kontrast digitalt besøg af Victor Davis Hanson, som er med fra Californien. Hanson er professor emeritus, militærhistoriker og er brugt som politisk kommentator af bl.a. New York Times og Wall Street Journal. Og vi møder ham på et kritisk tidspunkt, mens Taliban er ved at overtage Kabul. 

“Den katastrofe i Afghanistan, der foregår lige nu, er for så vidt en dom over Vesten i bred forstand, der er psykologisk, materielt og åndeligt ude af stand til at håndtere steder langt fra den vestlige sfære i troen på globalisering, og at man kan gøre det vestlige gældende dér. Det er på sin vis en narcisistisk arrogance, som vi alle deler.” 

Derudover er samtalen med Hanson aktuel, i og med at han har en bog på vej. The Dying Citizen: How Progressive Elites, Tribalism and Globalization Are Destroying the Idea of America udkommer 5. oktober. Hansons pointer er, at selve begrebet borgerskab, der går helt tilbage til antikken, er i fare. Hanson er selv en autoritet inden for klassisk dannelse:  

“Moralen er, at du skal have et uddannet borgerskab, der skal forstå deres rettigheder og begrænsninger. Det har altid været udfordret af globalister, eller med et græsk ord, kosmopolitter, med den opfattelse, at vi er så godt kørende i Athen, at vores system kan spredes i Persien. (...) Det fungerer ikke så godt med folk med væsentlig anderledes kultur og tradition,“ siger Hanson, som også får spørgsmålet, om ikke Japan og Vesttyskland efter 2. verdenskrig viste, at det kan fungere.

En central pointe for Hanson og hans kommende bog er, at udvandingen af middelklassen gør stadig flere borgere afhængige af staten. I USA har resultatet været, ifølge Hanson, at folk er delt mellem eliten på øst- og vestkysten, der er godt kørende under globaliseringen, og de mere traditionelle amerikanere, der bor i midten af landet og føler sig hægtet af udviklingen. 

Se Victor Davis Hanson udfolde nogle de overvejelser i Interviewet på Kontrast, der også byder på Hansons kritik af identitetspolitik. Og hør nogle kontante udmeldinger om den rige superelite, som bliver sammenlignet med middelalderens katolikker, der købte aflad hos kirken for deres synder.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.