Video

16.04.21

Social kontrol sker også for akademikere

Forskere bliver upopulære, hvis de når frem til politisk ukorrekte resultater. Den problematik diskuterer ph.d.er Mehmet Ümit Necef og Sofie Danneskiold-Samsøe i Henriks Halvtomme Glas.

Her under den identitetspolitiske temauge på Kontrast har Henrik Dahl fået besøg af ph.d.er, lektorer Mehmet Ümit Necef, SDU og Sofie Danneskiold-Samsøe, Københavns Professionshøjskole.

De har begge gjort sig bemærket med bøger, der vakte opsigt i diskussionen om borgere af anden etnisk herkomst end dansk, henholdsvis ’Er danskerne racister?’ og ’Æresrelateret social kontrol’. Ud fra de erfaringer diskuterer de deres forskning, og især hvordan deres arbejde blev modtaget, i dette afsnit af Henriks Halvtomme Glas.

”En kritik, vi fik fra nogle forskere og akademikere, var: Hvordan kan I tillade jer at kritisere jeres akademikerkollegaer? En anden kritik var, hvordan kan I tillade jer at kritisere peer-reviewede artikler? Oh my God, hvordan kan du kritisere Allah og Koranen?” erindrer Mehmet Ümit Necef.

Sofie Danneskiold-Samsøe mener, at der også findes kontrolmekanismer blandt forskere:

”Ligesom med social kontrol i nogle etniske minoritetsmiljøer forsøger kollektivet at regulere adfærd hos kollektivets medlemmer. Det er også det, vi oplever i den akademiske verden. Det er det, som Mehmet taler om her. Der er noget, der er den ’rigtige’ tilgang (...) Når det handler om social kontrol, handler det også om moral,” siger hun.

Se de to forskere uddybe de mekanismer. Hvor kommer de fra, og hvad kan man gøre fremover for at sikre grundlaget for mere viden – inklusive den viden, som nogle ikke ønsker at høre?

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyheder og information om medlemsfordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter