Video

Social kontrol sker også for akademikere

16. apr. 2021

Forskere bliver upopulære, hvis de når frem til politisk ukorrekte resultater. Den problematik diskuterer ph.d.er Mehmet Ümit Necef og Sofie Danneskiold-Samsøe i Henriks Halvtomme Glas.

Her under den identitetspolitiske temauge på Kontrast har Henrik Dahl fået besøg af ph.d.er, lektorer Mehmet Ümit Necef, SDU og Sofie Danneskiold-Samsøe, Københavns Professionshøjskole.

De har begge gjort sig bemærket med bøger, der vakte opsigt i diskussionen om borgere af anden etnisk herkomst end dansk, henholdsvis ’Er danskerne racister?’ og ’Æresrelateret social kontrol’. Ud fra de erfaringer diskuterer de deres forskning, og især hvordan deres arbejde blev modtaget, i dette afsnit af Henriks Halvtomme Glas.

”En kritik, vi fik fra nogle forskere og akademikere, var: Hvordan kan I tillade jer at kritisere jeres akademikerkollegaer? En anden kritik var, hvordan kan I tillade jer at kritisere peer-reviewede artikler? Oh my God, hvordan kan du kritisere Allah og Koranen?” erindrer Mehmet Ümit Necef.

Sofie Danneskiold-Samsøe mener, at der også findes kontrolmekanismer blandt forskere:

”Ligesom med social kontrol i nogle etniske minoritetsmiljøer forsøger kollektivet at regulere adfærd hos kollektivets medlemmer. Det er også det, vi oplever i den akademiske verden. Det er det, som Mehmet taler om her. Der er noget, der er den ’rigtige’ tilgang (...) Når det handler om social kontrol, handler det også om moral,” siger hun.

Se de to forskere uddybe de mekanismer. Hvor kommer de fra, og hvad kan man gøre fremover for at sikre grundlaget for mere viden – inklusive den viden, som nogle ikke ønsker at høre?

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.