19. jul. 2021

Udgivet for 2 uger og 3 dage siden

Tavakoli: Woke politik skader os alle

Læsetid 2 min.
VideoHun er forfatter og islamkritiker, og ifølge sine modstandere er hun også forræder, onkel Tom, præmieperker og kokosnød. Trans og Tradition har besøg af Jaleh Tavakoli til en samtale om islam, identitetspolitik og kønsskifte hos børn.

Kan islam reformeres, hvad er farerne ved identitetspolitik, og er børns adgang til kønsskifte alt for vidtgående? Det er blandt temaerne, der bliver vendt og drejet af forfatter, debattør Jaleh Tavakoli og Trans og Traditions vært, Marcus Dib Jensen.

“Det er så nederen at høre på, hvordan hele verden skal dvæle ved, hvordan de er ofre, eller hvordan de er særlige og specielle. I stedet for at vi snakker om, hvad kan du, hvad bidrager du med til en bedre verden. Merit og det at bidrage med noget, er slet ikke vigtigt. Det vigtigste er, hvor undertrykt du er, og så kan vi sidde og tude over din historie eller vores fælles historie, eller nogle andres historie,” lyder Jaleh Tavakolis kritik af de woke tendenser.  

“De der ser verden gennem identitetspolitik, ser mig som forræder, onkel Tom, præmieperker og kokosnød og alle de ting, man bliver kaldt,” siger hun iført sin ironiske T-shirt med teksten ‘Mød en islamofob’. 

Hun er erklæret islamkritiker, og det giver anledning til spørgsmål om, hvorvidt islam kan reformeres: 

“For mig som ikke-troende er religion noget, man finder på og siger: Det her er virkeligt. Kristendom har jo forandret og moderniseret religionen gennem årene, og det har jødedommen gjort. Det burde kunne lade sig gøre for muslimer, hvis de gerne vi,” siger Jaleh Tavakoli. 

Men i givet fald er der stadig lang vej hjem, medgiver hun:

"Problemet er, at mange af dem, der godt kunne tænke sig en moderne version af islam, er ikke specielt religiøse, så de brænder ikke så meget for den her omvæltning. I de kristne samfund har det været et pres udefra, der har påvirket kirken, men det sker ikke i islam. Det pres udefra er ikke stærkt nok til at påvirke de teologer, der sidder med bøgerne."

Tavakolis kritik handler også om køn og seksualitet, og Marcus Dib Jensen spørger ind til hendes kommentar i Berlingske ‘Woke eksperimenter kan have vidtgående konsekvenser’

“Det handler om, at jeg synes, man skal sætte grænsen for hormonbehandling til 18 år, hvor man er myndig, kan stemme og tage beslutninger i sit eget liv. Man er klar til på det tidspunkt at træffe beslutninger. I dag tager folk deres børn til læge og siger, at de er transkønnede. Og det kan sagtens være, at et barn på fire år er transkønnet. Man kan bare ikke være sikker på det, og der er for mange, der fortryder,” siger Tavakoli.  

Hør, hvad Marcus Dib Jensen, der selv betegner sig som transseksuel, siger til den opfordring, i denne udgave af Trans og Tradition.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årligt 1.200 kr.

357 kr.

249 kr.

For 3 måneder

Køb inden d. 15. august, hvor tilbuddet slutter.

Månedligt 119 kr.