12.03.23

Irans øverste domstol stadfæster dødsdom til svensk-iraner

En svensk-iraner, der menes at være blevet kidnappet i 2020, er dømt til døden for påstået terrorisme.
Svensk-iraneren Habib Chaab ses her i januar sidste år under retssagen mod ham. Han er søndag blevet idømt dødsstraf af Irans øverste domstol.
Svensk-iraneren Habib Chaab ses her i januar sidste år under retssagen mod ham. Han er søndag blevet idømt dødsstraf af Irans øverste domstol.

Irans øverste domstol har søndag stadfæstet en dødsdom mod en svensk-iransk statsborger, der menes at have været i Irans varetægt siden 2020.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT samt nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

AFP citerer domstolens hjemmeside, Mizan Online, for, at en dom fra den 6. december sidste år er blevet stadfæstet.

Manden, der hedder Habib Chaab, anklages for at have fungeret som leder for separatistgruppen ASMLA. Gruppen er terrorstemplet af Iran.

Han anklages ligeledes for at have planlagt og udført et bombeangreb i den iranske provins Khusistan i 2018, skriver TT.

Mange af ofrene tilhørte den iranske revolutionsgarde.

Habib Chaab forsvandt i forbindelse med en rejse til Tyrkiet i oktober 2020. Han menes at have været i Irans varetægt siden.

Den tyrkiske efterretningstjeneste har tidligere offentliggjort videooptagelser, der angiveligt viser Habib Chaab blive kidnappet.

Retssagen er foregået i Iran, der ikke anerkender dobbelt statsborgerskab.

- Chaab er blevet idømt dødsstraf efter adskillige retsmøder, hvor hans advokat har været til stede. Højesteret har stadfæstet dødsstraffen, lyder det på domstolens hjemmeside ifølge Reuters.

Habib Chaab er blandt andet også dømt for at være "korrupt på denne Jord". Det straffes med en dødsdom under islamisk lovgivning i Iran.

Den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, har søndag fordømt dommen.

- Dødsstraf er en umenneskelig og uomstødelig straf og Sverige - og resten af EU - fordømmer brugen af den i alle sammenhænge, siger han til AFP.

Organisationen ASMLA kæmper for selvstændighed for Khusistan omkring byen Ahvaz i det sydlige Iran. Regionen råder over 80 procent af Irans oliereserver og har et stort arabisktalende mindretal.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter