Analyse

29.01.21

Premium

Drømmen om den anstændige borgerlige

Mikkel Andersson: Der er trængsel på den politiske midte, og spørgsmålet er, om der ikke snart er flere partier for anstændige borgerlige, end der er vælgere til dem.
Foto: News Øresund / Sofie Paisley, Wikimedia Commons
Foto: News Øresund / Sofie Paisley, Wikimedia Commons

I politisk mytologi findes mange fascinerende fabeldyr, der i tide og utide blive hevet af stalden. For tiden er særligt et kommet på mode igen efter ellers at have været næsten forsvundet i mange årtier. Der er tale om den anstændige borgerlige, som var meget omtalt særligt i 1990’erne, hvor det var den slags borgerlig, man var, hvis man som parlamentariker var uenig med Pia Kjærsgaard. Dengang var der rigtig mange anstændige borgerlige på tinge, og selve idéen om at bruge Pia Kjærsgaards mandater som parlamentarisk grundlag var ved valget i 1998 nærmest kvalmende for Venstres daværende leder Uffe Ellemann-Jensen.

Imidlertid blev det omkring 2001 tydeligt for de fleste borgerlige partier, at ganske mange af deres vælgere faktisk var ganske uanstændige borgerlige, der mente, at man sagtens kunne og burde samarbejde med DF og i øvrigt indføre en hel masse stramninger, der var meget lidt stuerene og konsekvent blev udskreget som værende på kant med både konventioner, menneskerettigheder og anstændighed. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab