Analyse

29.01.21

Premium

Drømmen om den anstændige borgerlige

Mikkel Andersson: Der er trængsel på den politiske midte, og spørgsmålet er, om der ikke snart er flere partier for anstændige borgerlige, end der er vælgere til dem.
Foto: News Øresund / Sofie Paisley, Wikimedia Commons
Foto: News Øresund / Sofie Paisley, Wikimedia Commons

I politisk mytologi findes mange fascinerende fabeldyr, der i tide og utide blive hevet af stalden. For tiden er særligt et kommet på mode igen efter ellers at have været næsten forsvundet i mange årtier. Der er tale om den anstændige borgerlige, som var meget omtalt særligt i 1990’erne, hvor det var den slags borgerlig, man var, hvis man som parlamentariker var uenig med Pia Kjærsgaard. Dengang var der rigtig mange anstændige borgerlige på tinge, og selve idéen om at bruge Pia Kjærsgaards mandater som parlamentarisk grundlag var ved valget i 1998 nærmest kvalmende for Venstres daværende leder Uffe Ellemann-Jensen.

Imidlertid blev det omkring 2001 tydeligt for de fleste borgerlige partier, at ganske mange af deres vælgere faktisk var ganske uanstændige borgerlige, der mente, at man sagtens kunne og burde samarbejde med DF og i øvrigt indføre en hel masse stramninger, der var meget lidt stuerene og konsekvent blev udskreget som værende på kant med både konventioner, menneskerettigheder og anstændighed. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Kick-start det borgerlige Danmark til INTRO-PRIS

Bliv medlem til INTROPRIS og få adgang til alt indhold - artikler, analyser, debatter, video, podcasts, medlemsevents og Kontrasts Ekkokammer, og så indgår du i et borgerligt fællesskab.
Din støtte gør en vigtig forskel.

Tilbuddene er aktive til og med søndag 27. november.

Årlig betaling

12 mdr.: 1.188 kr. 708 kr.

99 kr./md. 59 kr./md.
Efter 12 mdr.: 948 kr./år

Månedlig betaling

99 kr./md. 79 kr./md.

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Besøg redaktionen efter aftale. Skriv til medlemmer@kontrast.dk

Støt Kontrasts arbejde med at formidle en borgerlig debatkultur og dagsorden