Analyse

23.02.22

Premium

Status quo i Ukraine, ny kold krig for Europa

Ota Tiefenböck: Ruslands anerkendelse af Donetsk og Luhansks uafhængighed ændrer i realiteten ikke situationen i Ukraine. Til gengæld ser vi scenen blive sat til en ny udgave af kold krig mellem øst og vest.
Foto: Sgt. Elizabeth Tarr via US Army Europe/Flickr.
Foto: Sgt. Elizabeth Tarr via US Army Europe/Flickr.

Ruslands anerkendelse af de såkaldte folkerepublikker Donetsk og Luhansks uafhængighed tyder på, at Rusland nu helt har opgivet håbet om at få opfyldt sikkerhedsgarantier, heriblandt at NATO ikke optager Ukraine og Georgien som medlemmer, fra Vestens side. Ruslands beslutning og efterfølgende militær indtræden på de to republikkers territorium kan ikke betegnes anderledes end et klart udtryk for Ruslands frustration.

Beslutningen er risikabel for alle involverede parter og kan få store konsekvenser, da den per definition er en invasion af Ukraine. Afgørende for konfliktens eskalering bliver, hvorvidt Rusland vil “nøjes” med de to udbryderrepublikkers territorium, som separatisterne kontrollerer nu, eller om Rusland også vil have de dele, som i dag er under ukrainsk kontrol. Ruslands præsident Vladimir Putin har tirsdag aften meldt ud, at anerkendelsen gælder republikkernes grænser, som de blev etableret efter republikkernes folkeafstemning i 2014 og dermed også områder under ukrainsk kontrol, men kravet er formentlig kun en taktisk manøvre, som skal give et bedre udgangspunkt for eventuelle videre forhandlinger. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab