Analyse

22.09.22

Premium

Vesten vinder, når Ukraine vinder

Mikkel Andersson: Krigen i Ukraine er langtfra slut, men har indtil videre været et pinligt nederlag for Rusland og en sejr for ukrainsk nationalisme. Ukraines fremgang på slagmarken er samtidig en fremgang for den vestlige liberale verdensorden og dens organisationer.
Resterne af Z-mærket russisk kampvogn ved Mariupol nær Sortehavet. (Foto: Ukraines indenrigsministerium)
Resterne af Z-mærket russisk kampvogn ved Mariupol nær Sortehavet. (Foto: Ukraines indenrigsministerium)

Der er rigeligt galt her i Vesten. Galopperende selvhad manifesteret i en dysfunktionel identitetspolitik, der reducerer folk til stammer opdelt på køn, hudfarve og seksualitet, kombineret med en monomant selvpiskende opfattelse af Europa og USA som genesis for alt ondt i verdenshistorien. Læg dertil et EU, der virker stadig mere bureaukratisk, inkompetent, venstreorienteret samt på en gang fjernt og invasivt i forhold til livet for de borgere, unionen skulle forestille at repræsentere.

Men det betyder dog ikke, at den femhundredårige historie om Vestens rolle som den moderne verdens teknologiske, kulturelle og økonomiske centrum og primus motor er slut. Knap var blækket tørt på historiebøgernes kapitler om USA’s ydmygende fiaskoer i Afghanistan og Irak, før en ny fortælling tog sin begyndelse. Den startede med Ruslands invasion af Ukraine en kold februarmorgen i år. Og selvom det sidste kapitel i den historie langtfra er skrevet, er det svært at komme uden om, at den i langt højere grad handler om Ruslands (for)fald end om Vestens.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab