Anmeldelse

30.07.24

Premium

Portræt af offeret som helt

Det er så fristende at være et offer. Ny fransk bog efterlyser heltemod i Vesten, som overgiver sig til dem, der skriger højest. Selv træder forfatteren op mod islamister, woke-aktivister, nyfeminister og den passive, franske stat. Anne-Marie Vestergaard har læst bogen.

Jeg lider, altså er jeg - portræt af offeret som helt, sådan lyder titlen på den franske filosof og essayist Pascal Bruckners seneste bog. Han forfølger spor og temaer fra tidligere bøger, især La tentation de l’innocence (Uskyldens fristelse), fra 1995. Som altid er han skarp og præcis, når han dissekerer tidens dårskaber i et Vesten, der alt for længe har nydt godt af fred og velstand.

Hvis det enkelte menneske lider, må der være en årsag udenfor det selv. Den individuelle frihed er tung at bære, så små fortrædeligheder gøres til store problemer. som altid er andres skyld. Der foregår i de vestlige samfund en intens ”offerkonkurrence”, hvor det gælder om at iscenesætte sig selv som et offer og derigennem få bevågenhed og identitet.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab