Artikel

09.04.24

Premium

Aktivitetsmuligheder for markedsanarkister og minarkister

Nedenfor er en række aktivitetsforslag for mennesker, der, som jeg, mener, at staten er alt for stor. Der er både noget for dem, som er interesserede i at forstå liberalistiske ideer bedre og for folk, som vil involvere sig i praktisk handling for at få et friere samfund.

David Friedman, søn af den mere kendte amerikanske nobelprismodtager i økonomi, Milton Friedman, kommer snart til København.

David Friedman deltager torsdag den 18. april i to publikumsarrangementer i København. Først en samtale med Otto Brøns-Petersen om markedsfejl fra kl. 16:30-18:00 afholdt af CEPOS. Derefter fra klokken 19:00 overrækker Libertas David Friedman Adam Smith-Prisen 2024. Du kan tilmelde dig arrangementerne hvis der stadig er ledige pladser.

David Friedman er i min optik mest kendt for at have skrevet bogen The Machinery of Freedom der blev publiceret i 1973. Mig bekendt er David Friedman nummer to, der i bogform har forsøgt at beskrive hvordan et anarkokapitalistisk samfund kan fungere. Et anarkokapitalistisk samfund er et samfund med frivillige markedsøkonomiske relationer, og ingen stat. Kun ægteparret Morris og Linda Tannehill publicerede noget tilsvarende inden The Machinery of Freedom udkom. Morris og Linda Tannehills værker var en selvpubliceret bog, Liberty via the Market i 1969 og i 1970 en eksternt publiceret bog The Market for Liberty. Sidstnævnte kan nu også findes som gratis lydbog

Jeg har læst David Friedmans bog omkring år 2000. Den er velskrevet og giver gode svar på hvorfor og hvordan diverse vigtige samfundsfunktioner kan fungere på markedsvilkår. Jeg kan se, at der i 2014 er kommet en tredje udgave af bogen, som kan downloades gratis fra forfatterens hjemmeside, mere præcist fra http://www.daviddfriedman.com/Machinery%203rd%20Edn.pdf

David Friedman har ligesom sin far formået at give sin interesse for frihed, økonomi og politik videre til næste generation i familien. Davids søn Patrick er idemanden bag The Seasteading Institute, der vil skabe konkurrence på markedet for styreformer ved at opbygge civilisationer til søs uden for eksisterende staters grænser. Pga. det flydende fundament vil der med tiden opstå en naturlig konkurrence mellem styrer. Er man utilfreds med styre X, kan man sejle/flytte sin bygning over til der, hvor styre Y regerer.

Liberland
En anden måde at starte et helt nyt samfund på er ved at rejse til Liberland og hjælpe med at gøre den start-up-stat til en realitet. Området er på 7 kvadratkilometer beliggende mellem Serbien og Kroatien, op til Donau. Liberland er drevet af folk der filosofisk er på linje med markedsanarkister, men de er ved at opbygge en minimalstat fordi det nok bedre passer ind i det eksisterende landesetup som andre nogenlunde nemt kan forholde sig til. Forfatningen i Liberland vil sætte meget snævre grænser for, hvad den offentlige sektor i Liberland må. I forbindelse med opløsningen af Jugoslavien var der krig mellem Serbien og Kroatien. De to lande er uenige om princippet for grænsedragningen mellem de to lande, så begge mener at området kaldet Gornja Siga tilhører det andet land.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab