Debat

02.04.24

Craig Steven Wright er Satoshi Nakamoto - Sandt eller falsk?

I kryptovalutaens Bitcoins forunderlige verden består mystikken om Satoshi Nakamoto som systemets opfinder. Australieren Craig Steven Wright hævder at være hjernen bag Bitcoin. Det afviste en engelsk domstol i marts, men diskussionen kører videre, og vores klummeskriver Steffen Sølling mener dommeren tager fejl.

Kryptovaluta er blevet en fast bestanddel af det finansielle landskab, men spørgsmålet om, hvem der faktisk skabte Bitcoin, er fortsat et af de mest forbløffende mysterier. Satoshi Nakamoto, det pseudonym, der står bag udgivelsen af Bitcoin's oprindelige whitepaper i 2008, har været genstand for utallige spekulationer og teorier.

Spørgsmålet om Satoshi Nakamotos sande identitet rører ikke kun ved spørgsmål om ophavsret og ægthed, men også ved de bredere etiske spørgsmål, der omgiver anonymitet og innovation på internettet. Og det handler måske især om magt og penge.

Jeg vurderer, at Dr Craig Steven Wright er Satoshi Nakamoto, selvom dommen i London gik ham imod. Vi kender endnu ikke dommerens præmisser. De kommer nok først senere i april, så jeg vil undlade at kommentere på dommerens præcise vurdering.

Jeg kender derimod mine egne begrundelser for, hvorfor det er meget sandsynligt, at Craig Steven Wright faktisk er Satoshi Nakamoto.

Bitcointekniske argumenter
Craig Steven Wright holder ligesom Satoshi Nakamoto fast i, at protokollen skal være "set in stone", dvs. at de grundlæggende regler i netværket skal holdes uforandret over tid. På samme måde som protokollerne TCP og IP i internettets TCP/IP protokolsuite er meget stabile regler. Fornyelse og videreudvikling finder sted ovenpå det ret stabile fundament.

Craig Steven Wright er hovedarkitekten bag Bitcoin Satoshi Vision (BSV). BSV er den blockchain, der holder sig til Satoshi Nakamotos vision for, hvordan Bitcoin skal fungere som grafikken nedenfor viser. Hvilken person i denne verden har mon størst passion for at holde fast i Satoshi Nakamotos vision for bitcoin? Opfinderen selv?

Satoshi Nakamoto fortalte, at hans opfindelse kunne skalere til omfattende brug ved hjælp af større blokke. BSV's næste generation miner/node software kaldet Teranode viser i øjeblikket at den skalering til omfattende brug er teknisk mulig.

Teranode demonstrerer i tests i disse uger omkring 1 million transaktioner per sekund. 1 million transaktioner per sekund er mere end Mastercard og VISA håndterer tilsammen. Craig Steven Wright er hovedarkitekten bag Teranode.

BSV-teknologien opnår faktisk de resultater som Satoshi Nakamoto spåede for bitcoin. En simpel BSV-transaktion koster typisk $ 0,000007 USD at gennemføre. Til sammenligning koster en BTC-transaktion i dag, 1. april 2024 over 1,8 USD (Se selv friske tal på https://coin.dance/), eller 250 tusinde gange så meget som på BSV.

De høje transaktionsomkostninger i BTC-netværket skyldes, at den centrale udviklergruppe bag BTC har valgt at holde en såkaldt blocksize limit på 1 MB i BTC. Det begrænser BTC-systemets transaktionskapacitet til omkring 5-7 transaktioner per sekund.

Dermed er BTC ikke længere en trussel mod eksisterende betalingsnetværk som f.eks. Mastercard og VISA.

BSV's lave transaktionsomkostninger passer med det formål der står på første side af Satoshi Nakamotos whitepaper fra 2008: Bitcoin er et peer-to-peer electronic cash system velegnet til "small casual transactions".

En sådan anvendelse forudsætter både, at man har lave transaktionsomkostninger, og at Alice kan betale direkte til Bob, uden at der er finansielle institutioner mellem Alice og Bob.

Med Satoshi Nakamotos opfindelse er det muligt at lave en direkte overførsel fra Alice til Bob uden en mellemmand imellem de to parter. Det er det Craig Steven Wright kæmper for at få udbredt ligesom Satoshi Nakamoto gjorde. 

I sektion 8 af Satoshi Nakamotos whitepaper står at brugere selv kan verificere transaktioner uden at skulle have en fuld blockchain. Det light system kalder Satoshi for "Simplified Payment Verification" (SPV).

Det er et system hvor Alice kan betale direkte til Bob. Bob skal blot i sin wallet have en meget lille mængde data som samlet kun fylder lidt over 60 MB i dag og vokser med beskedne 4,2 MB per år.

Til sammenligning fylder den komplette BSV blockchain næsten 200 tusinde gange så meget (11 terabyte) i dag, men det behøver brugerne altså ikke bekymre sig om. Kun Craig Steven Wright har været i stand til at forklare i detaljer hvordan SPV kan virke. Se eventuelt https://wiki.bitcoinsv.io/index.php/Simplified_Payment_Verification for flere detaljer om SPV.

SPV bliver en del af realiteten i BSV-miljøet i forbindelse med indfasningen af den førnævnte Teranode software og SPV wallet. Hvorfor er det mon kun Craig Steven Wright, der har kunnet forklare Satoshi Nakamotos SPV i detaljer?

Craig Steven Wright og den forskningsvirksomhed nChain han har været med til at etablere har hundredvis af patenter, der kan benyttes til bygning af ny smart funktionalitet ovenpå bitcoinopfindelsen. Er det mon tilfældigt, at lige netop Craig Steven Wright er i stand til at opfinde alt det?

Craig Steven Wright har som den første offentligt i 2015 forklaret, at bitcoinopfindelsen er Turing complete. Det betyder, at opfindelsen kan fungere som en generel computer, der kan foretage alle mulige typer af beregninger.

I dag ved vi, at Craig Steven Wright havde ret. Der er nemlig såkaldte smart contracts i produktion i BSV-miljøet. Lær eventuelt mere om smart contracts på BSV på https://scrypt.io/.

Craig Steven Wright udfordrer magten
Udover ovennævnte bitcointekniske argumenter, der tyder på, at Craig Steven Wright er Satoshi Nakamoto, er der også mange historiske eksempler på, at mennesker med udfordrende ideer har en tendens til at få problemer med retssystemet.

Det skete for Sokrates, Gutenberg, Gallileo og mange andre historiske skikkelser, der udfordrede den herskende orden.

Craig Steven Wright er i mine øjne endnu en på listen over mennesker, der rykker ved samfundets magtbalancer og derfor nu er havnet i retssystemet.

Stærke økonomiske og politiske kræfter forsøger at lukke ham ned. Hvor meget har du i de magthaverstøttede medier og uddannelsesinstitutioner hørt om opfinderens vision med bitcoin eller de imponerende lave transaktionsomkostninger, den høje skalerbarhed og de effektive smart contracts som BSV har?

Alt i alt tyder rigtig mange argumenter på, at Craig Steven Wright er Satoshi Nakamoto.

Det gælder både ovennævnte bitcointekniske argumenter og de historiske erfaringer med modstand fra magthavernes institutioner, når nogen får en ny ide, der forrykker magten væk fra samtidens magthavere.

Jeg forventer, at Craig Steven Wright anker førsteinstans kendelsen, når dommeren har offentliggjort præmisserne bag kendelsen. I næste instans har CSW nok en bedre chance for at vinde.

Det skyldes flere ting. For det første var de tekniske eksperter i retssagen reelt blev udpeget af nChains tidligere CEO, Christen Ager-Hanssen, der senere viste sig at arbejde for at undergrave BSV. Se eventuelt mere på https://twitter.com/startupdefence.

For det andet har førsteinstans dommeren, Mr Justice Mellor, allerede tidligere vist sig at udstede kendelser mod Craig Steven Wright, der ikke holdt i en højere retsinstans. Det vedrører en indledende kendelse i samme sagskompleks. Læs eventuelt mere om den omstødte kendelse i dette retsdokument.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter