Debat

01.10.24

Derfor vokser andelen af børn på privat- og friskoler

En læreruddannelse lagt i ruiner af 68'ere, akademiseringen af alting og en fortsat indvandring fra kulturfremmede lande får flere og flere forældre til fravælge den kommunale skole og sende deres børn i privatskole. Morten Uhrskov beklager sin tilbøjelighed til at skære tingene ud i pap. "Det er sådan en fiks idé", jeg har, skriver han.

Der er mindst tre grunde til, at andelen af børn på privat- og friskoler vokser. Men det er påfaldende, at hverken Kommunernes Landsforening, der har fået lavet en ny undersøgelse af folkeskolen i forhold til de private skoler, eller JP, der bringer to artikler om emnet, synes at være interesserede i at finde forklaringer. Det er noget med mere krævende forældre, og skønt dette generelt kan være rigtigt, bliver vi ikke for alvor klogere.

Her følger mine tre væsentligste bud på, hvorfor det er i 2023 var 18,8 pct. af skoleelever, der gik i privat regi, mens det kun var 13,3 pct. i 2007 (og, efter hukommelsen, kun en syv-otte pct. i 1970’erne).

Ét
Den første grund er, at læreruddannelsen i dag leverer nyuddannede lærere med færre kundskaber. 68’ernes hærgen og ødelæggelse af så megen god pædagogik og dermed indlæring af fagligt stof er fuldført for længst. Denne hærgen har selvfølgelig ramt seminarierne hårdt.

Netop indlæring har været et tabuord i de sidste 30 år, fordi det helt korrekt viser hen til, at eleverne skal tilegne sig et fagligt stof, som læreren er i stand til at viderebringe til dem, fordi han eller hun er fagligt klædt på til det. I stedet gælder det på sin egen forrykte måde om, at eleverne ikke lærer noget udenad, fordi de jo bare kan google det.

Sjovt nok er man meget dårlig til at søge, hvis man ikke har et vidensfundament i forvejen.

To
Den anden årsag til de ringere udrustede lærere skyldes akademiseringen. Flere generationer af politikere har haft en aldeles vanvittig idé om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skulle have en lang videregående uddannelse, altså på universitetsniveau. Det kan selvfølgelig kun ske ved at sænke det faglige niveau, da danskernes generelle kognitive evner er klokkekurvefordelt. Alle kan ikke det samme, selv om det er almindeligt at nære dette drømmesyn på venstrefløjen.

Når man suger så stor en andel af dem med iq 110 eller over (25 pct. af etniske danskere) ind på universiteterne, er det ikke så mærkeligt, at niveauet på seminarierne alene af denne grund falder.

Jep, jeg er helt klar over, at der findes fremragende skolelærere, der er både højt begavede og med stor viden, men det ændrer ikke en snus ved det generelle billede. De dygtige lærere søger derpå hen imod privatskolerne, fordi det faglige niveau generelt er højere, og det igen, fordi der er en markant højere andel af børn fra fagligt stærke hjem på privatskolerne.

Tre
Den tredje hovedårsag til flugten mod privatskolerne, og her lader vi en trommehvirvel lyde… Ta-daa, det skyldes indvandringen fra Den Tredje Verden.

Hvem skulle have troet det, når nu forskellighed er en sådan styrke? Måske fordi det faglige niveau for næsten alle ikke-vestlige grupper er uhyggeligt lavt sammenlignet med danske elevers i snit? Kun efterkommere af vietnamesere og srilankanere klarer sig på niveau med danske børn. Alle andre grupper med ophav i Den Tredje Verden klarer sig fra meget dårligt til fuldstændig forfærdeligt.

Vil åbenbart gerne hjemsendes
Samtidig er der vist noget med, at en stribe repræsentanter fra grupper uden for Europa opfører sig, som om de gerne ville hjemsendes en dag. Det ved vi fra kriminalitetsstatistikkerne, der ganske vist kun gælder dem, der er over den kriminelle lavalder.

Det vil dog kun komme som en bombe for meget venstreorienterede, at meget kriminelle grupper også som børn og unge under 15 år i snit opfører sig langt mere psykopatisk end danske unge. Forældre, der har råd til det, skal ikke have oplevet ret megen kedelig opførsel fra arabiske, afrikanske eller især vestasiatiske unge, før poden med samt de eventuelle mindre søskende herefter vil være at finde på en privatskole.

Men alt dette kedelige skal vi åbenbart ikke tale om. Det må være noget med tonen i debatten, der er alt for hård i forvejen. Nå, men jeg tænkte alligevel, at det kan være på sin plads at skrive og sige sandheden, bare sådan en fiks idé, jeg har.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter