Debat

27.02.23

Premium

Hvor dybt kan socialdemokraterne synke?

Marianne Wagner om nationalisme pr. stedfortræder: Jeg væmmes over, hvordan politikerne sætter vores egen historiske arv ind som skyts til Ukraine-krig.
Statsminister Mette Frederiksen (S) under gudstjeneste på årsdagen for krigen i Ukraine i Holmens Kirke i København, fredag den 24. februar 2023. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) under gudstjeneste på årsdagen for krigen i Ukraine i Holmens Kirke i København, fredag den 24. februar 2023. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

I 2020 indviede patriark Kirill De væbnede styrkers katedral, hvis gulv er frembragt af omsmeltede tyske kampvogne. På væggene er Ruslands sejrrige slag afbildet, og dermed fremstår katedralen som essensen af Putins Ruslands selvforståelse. 

Jeg tror, at de fleste væmmes alene ved ideen om en sådan sammensmeltning af religion og patriotisme, men da det er et godt, kristent princip at se bjælken i sit eget øje, når man har øjnet splinten i sin broders ditto, skal dette handle om den åndelige ”katedral”, især vore politikere er ved at bygge herhjemme i forholdet til Ukraine.

Jeg har fra begyndelsen støttet Ukraine af den simple årsag, at jeg ved, at den ukrainske identitet ikke opstod som et vestligt påfund i 1991. Den kan spores langt tilbage, Rusland har også i tsartiden forsøgt at undertrykke den, og der var frihedskamp i det vestlige Ukraine mod Sovjetunionen. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Engangsbetaling

948

Abonnementet fornyes automatisk

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen