Debat

04.09.24

Premium

Globaliseringen stjal danskstudiet fra Københavns Universitet

Danskstudiet på Københavns Universitet handlede engang om den nationale litteratur. I dag er alle humanistiske fag globaliserede studier på engelsk. En dannelsesmæssig afvikling er blevet gennemført på universitetet, uden at nogen har sagt fra.

”Så værn da ømt om Danmarks land/dets blide kyst, dets bløde strand.” Jeppe Aakjær.

Danskstudiet på Københavns Universitet handlede engang om den danske nationale litteratur. Vilhelm Andersen (1864-1953) var en af de helt store; et par andre var Hans Brix og Aage Henriksen – senere Thomas Bredsdorff og Hans Hertel. Danskstudiet har vi, fordi det skal styrke og dyrke det nationale. Det skal holde dansk litteratur i live. De nævnte var alle offentlige personer, der bidrog til at bevare dansk litteratur.

Brix gjorde man imidlertid grin med i 1960’erne, fordi han læste biografisk. De danskstuderende blev vist nok nykritikere – den første import af amerikansk teori - men mange fortsatte med at læse biografisk. Så kom marxisterne, og resten af historien kender vi. Hvordan er danskstudiet i dag?

Ja, det kan en studerende da svare på: ”Jeg ser danskstudiet som en pose bland-selv-slik. Man kan putte alt muligt ned i den pose. Og så handler det jo bare om, at man selv synes, det er spændende.”

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab