Essay

06.10.24

Premium

Kan vi redde os selv?

12 teser om verdens trusler. Verden virker tumultarisk efterhånden. Henrik Dynesen forsøger at skabe klarhed for sig selv og os ved at formulere 12 teser om verdens trusler set fra et dansk og europæisk perspektiv. Om teserne skriver han: Medmindre man vitterlig er afsindig – forventer man, at virkeligheden vil gøre mange af dem til skamme.

Egentlig ville jeg skrive en artikel med arbejdstitlen: Next Stop Iran? Men hurtigt blev jeg klar over, at hvad der rumsterede i bevidstheden langt bedre kunne formuleres som en række teser.

Det er som bekendt svært at profetere og særligt om fremtiden. Det er også velkendt, at kommentatorers vished er omvendt proportional til deres rigtighed. Selv når de tager kolossalt fejl, havde de totalt ret.

At udbasunere en række teser virker temmelig prætentiøst og hybrisagtigt, men de er snarere det modsatte. For den klart formulerede tese kan ikke skjule sig bag floromvunden retorik og udenomssnak, den er så enkelt formuleret, at den er entydig. Når den ikke holder stik, er det noget alle forstår. Skriver man teser, forventer man – medmindre man vitterligt er afsindig – at virkeligheden vil gøre mange af dem til skamme.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab