Essay

05.08.24

Premium

Derfor vil islam sejre

De store fortællinger er døde. Det er sandheden om den postmoderne tilstand, vi lever i. Men det er, som om vi aldrig har forstået alvoren. Hvordan skal man holde sammen på folk, der ser på sig selv som på en selfie eller nonbinære personer, der identificerer sig som en fugl? Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om sekularisering og religion og lægger ikke fingene imellem. Han hader at skulle sige det, men fremtiden bliver islamisk.

Romerrigets undergang er sket mange gange, ikke mindst i litteraturen. Ödön von Horváth beskriver den i sin uforlignelige roman Gudløs ungdom (1937) set fra en romers synspunkt: Den romer, der står og holder vagt ved korset.

Motivet med Jesu korsfæstelse var populært i datidens kunst. Der hænger også sådan et billede hjemme hos mine forældre, siger læreren, der er hovedperson i romanen. Horváth lader sin hovedperson fundere over den romerske kaptajn, som står ved korset: ”Han ledede henrettelsen af en jøde.” Men da Jesus udånder, og jorden skælver, og forhænget i templet flænges i to, udbryder romeren: ”Sandelig, sådan dør intet menneske!” Horváth skriver: ”Han havde altså genkendt Gud.” En ny Gud, men Gud. ”Han genkendte den nye Gud, som døde på korset, og vidste nu, at hans verden var dødsdømt.”

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab