Essay

15.04.24

Premium

Religionens traktor pløjer lystigt gennem Ruslands furer

Lenin og Stalin vidste det længe før os. Det, folket skal dyrke, er hverken traktorer eller tandhjul. Det er heller ikke femårsplaner. Det er: Lederen selv. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om den religiøse magt før og nu ved at minde om, at Lenin og Stalin indså, at folket har brug for at tro på noget hinsides teknik og rationalitet.
Stillbillede fra Sergej Eisensteins sovjetreligiøse film Generallinjen fra 1929.
Stillbillede fra Sergej Eisensteins sovjetreligiøse film Generallinjen fra 1929.

I Sergej Eisensteins film Generallinjen fra 1929 er der en sexscene, hvor parterne er en mand og en traktor. Ja, jeg ved godt, det bare kan være, at han pudser den med nogle klude, som han river af i den kvindelige hovedperson Marfas underkjole. Men der er ingen tvivl, se på mandens bevægelser! I det hele taget er der masser af sex i den film, især også scenen med mælkecentrifugen, hvor Marfas begejstrede ansigt besprøjtes med hvidt skum. Asperges me, Domine -

Eisenstein ved godt, at sex er mere end fysik, så hvad enten mælkecentrifuge eller traktor er begærets objekt, er sex objekt for dyrkelse, for kult. I den lange, afsluttende sekvens pløjer en traktor rundt i ring, hvorefter en anden traktor kører ind og hægter sig på den førstes plovfurer, derefter en tredje traktor på den andens furer, osv. derudad. Det er en hyldest til det kollektive landbrug, til kolkhoserne. Men det er også en hymne til maskinerne.

Det sovjetiske system har mødt den nye Gud, det er: teknikken.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab