Kommentar

13.09.24

Premium

Regeringen hader ånd

Latin og græsk i gymnasiet vil regeringen skære ud af Finansloven. Det varsler ilde for den kommende ungdomsuddannelsesreform, at man går efter almendannelsens fundament, skriver Thomas Aastrup Rømer, som mener græsk og latin burde være obligatoriske fag for alle elever, sammen med faget oldtidskundskab.

I de sidste par år har regeringen i dens finanslovsforslag været ude med riven efter to af vores kulturelle bastioner. Det drejer sig dels om Grundtvig Centret og dels om skoleskibet Georg Stage. Begge institutioner laver vigtigt kulturelt og pædagogisk arbejde af national betydning, og i begge tilfælde er der tale om småbeløb.

Hver gang har det vist sig, at der blot var tale om en taktisk forhandlingsluns, så nogle af de andre partier kunne puste sig lidt op. Men det siger noget om det lave åndelige niveau i regeringen, at man overhovedet udsætter disse små og vigtige steder for den form for stress.

Heldigvis er både Grundtvig og Georg Stage gået fri i år. Men hvem er så i spil? Jo, nu drejer det sig om nogle få millioner kroner til gymnasiets klassiske sprogfag, som er meddefinerende for gymnasiet som institution.

Mon ikke fagene bliver reddet, så man kan få noget andet igennem? Men det varsler ilde for den kommende ungdomsuddannelsesreform, at man går efter almendannelsens fundament. Undervisningsministeren fortæller ganske vist, at han skam går ind for antikkens fagområder, men det kan ingen jo tage alvorligt.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab