Video

89’er-debat: Kritik til tiden eller fjollet provokation?

22. aug. 2021

Kaare Dybvad Bek er ude med riven efter generationen, der kaldes 89’erne, men politisk debattør Christopher Arzrouni køber ikke indenrigs- og boligministerens udlægning af historien. Scenen er sat til idédebat i Interviewet på Kontrast.

Sommerens mest markante ideologiske debat i dansk politik har handlet om 1989’erne efter Kaare Dybvad Beks udmeldinger i Berlingske om denne årgang. Nu gæster den socialdemokratiske indenrigs- og boligminister Kontrast og møder politisk debattør, tidligere særlig rådgiver m.m. Christopher Arzrouni. 

Hvad var nu lige 89’erne?

“Det er en gruppe af liberale, der er født omkring 1970 og var unge, på det tidspunkt Muren faldt i 1989, og idépolitisk var meget overbeviste i deres forestillinger om, hvordan verden skulle hænge sammen, det at nedbryde grænser, både i fysisk forstand og i mere overført betydning. De idéer var så gode, at øst- og centraleuropæerne havde taget dem til sig, og nu måtte resten af verden også kunne se, at alle måtte abonnere på det,” siger Kaare Dybvad Bek. 

Ifølge ham var Fredrik Reinfeldt et udpræget billede på en misforstået 89’-tankegang, da han som statsminister fik sænket både skatterne og grænsebommene i Sverige. 

Men ikke alle er indforståede med ministerens udlægning af politik og politisk historie:

“Min konklusion er, at det var en stor fjollet provokation, der dækkede over, at du gerne ville italesætte noget, som en rigtig RUC’er gør, og konstruere historien på en anden måde. (...) Du sammenlignede 89’erne med 68’erne og sagde, at ungdomsoprøret var et borgerligt oprør. Lidt underligt, i betragtning af at ungdomsoprørerne sagde, at de var venstreorienterede, og alle andre betragtede dem som socialister …” bemærker Christopher Arzrouni.

Integration og undervisning er nogle af de temaer, Dybvad selv har bragt på bane, hvor der skal gøres op med fordums opfattelser, og som også bliver vendt i diskussionen her.

En pointe for Arzrouni er, at Kaare Dybved Bek lige så godt kunne have kaldt sine socialdemokratiske forgængere på 1990’ernes ministerhold for ‘89-generationen. Mens Kaare Dybvad Bek til sit synspunkt har medbragt Søren Pinds brevvekslinger med Søren Krarup i bogformat. 

Men kan Pinds bemærkninger fra de yngre dage understøtte ministerens pointe, og hvad er forskellen på friheds- og ressourceproblemer? Det er en ideologisk debat, der kommer vidt omkring, og selv Krumme fra de populære familiefilm bliver inddraget undervejs. Med mildest talt forskellige synspunkter på hver sin side af vært, redaktør Mikkel Andersson her i Interviewet. 

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.