Video

Berlingske-chef: Der mangler journalister med nationalkonservative og klassisk liberale perspektiver

Journaliststanden mangler mangfoldighed, mener både Journalistforbundets formand, Tine Johansen, og Berlingske Medias koncernchef, Anders Krab-Johansen. Men er hovedproblemet, at journalisterne kommer fra samme baggrund, eller at de overvejende stemmer til venstre?

Udgivet 03.10.21

Der har været klare udmeldinger fra Berlingske Medias chef, efter Kontrast for nylig kunne berette om en massiv venstreorienteret tendens hos de journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. De tal peger i retning af en overordnet tendens, hvor branchen mangler journalister, “der er nationalkonservativt orienterede og moderne-individorienterede, det man vel kan kalde klassisk liberale”, mener Anders Krab-Johansen: 

“Når man ser på nogle af de store sager, der kommer op, eksempelvis barsel eller coronadækningen, som også var meget voldsom i over et år, sker der meget let det, at man i journalistkredse bliver enige om, hvad der er rigtigt og forkert, hvordan verden ser ud, og hvordan den bør se ud. Det tror jeg er rigtig, rigtig skidt. I forhold til barselsdebatten blev det ret hurtigt til, at det er godt med mere ligestilling. Men når man så ser meningsmålingerne, så var det omkring 75 procent imod, inklusive rigtig mange kvinder,” uddyber han. 

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, ser tingene anderledes: 

“Dækningen af corona og nedlukningen af landet, handlede vel dybest set om, at vi alle var lidt i granatchok. Den tøven i forhold til at gå lidt hårdere til beslutningstagerne gik på tværs af det politiske spektrum og havde ikke nogen politisk farve. Det samme kan man se på Christiansborg i forhold til øremærket barsel, hvor det også er en dagsorden, som går på tværs af det politiske spektrum,” siger hun. 

Tine Johansen er enig i, at der er et problem med mangfoldighed og repræsentation inden for journalistikken. Men ifølge hende handler det i langt højere grad om erfaringer end politisk holdning. 

“Hvis man nu eksempelvis ser på eksempelvis dækningen af coronasituationen, kunne man godt spørge sig selv: Kender journalister nok til minkfaget? Ved de egentlig nok om, hvad der foregår uden for byerne? Eller var det lidt en overraskelse for dem, hvor stort et erhverv det egentlig var?” spørger hun og fortsætter: 

“Er vi sikre på, at fødekæden ind i vores vigtige fag både rummer dem, der er vokset op på gården og ghettoen? Har vi også stemmerne fra blokken og fra udkantsområderne, og ved vi nok om, hvordan det er at være iværksætter eller på kontanthjælp i Danmark? For mig handler det her om en bredde, vi skal repræsentere, i langt højere grad end et øjebliksbillede af, hvor man vil stemme lige nu. Og det ved jeg, at journalister sagtens kan løsrive sig fra.”

Der er meget mere til debatten mellem de to gange Johansen og Kontrasts vært, redaktør Mikkel Andersson. Se videoen ovenfor, og få blandt andet gæsternes svar på, hvad der konkret kan gøres for at råde bod på skæve fordelinger. Hør også Anders Krab-Johansens svar på, om det egentlig ikke er de borgerlige selv, der sidder med problemet og ansvaret for problemet.  

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter