Video

Hun angriber woke journalistik fra venstre

Den woke mediedagsorden skyldes i høj grad, at journalistik blev et fag for de velstillede. Taberne er ikke bare samfundets svageste, men også selve demokratiet, siger journalist og forfatter Batya Ungar-Sargon.

Udgivet 21.9.21

Der er farlige identitetspolitiske tendelser i journalistikken, og det er en fare for demokratiet. Så klar er udmeldingen fra den amerikanske journalist Batya Ungar-Sargon, der redigerer debat på det kendte ugemagasin Newsweek. 

Hun redegør for sin analyse i bogen Bad News: How Woke Media Is Undermining Democracy, der udkommer i oktober.

“Det, som den woke revolution har gjort, er at tillade de progressive aktører at maskere sig, som om de stadig står for en social retfærdighed, som om de stadig repræsenterer de mindrebemidlede. Mens sandheden er, at deres synspunkter er fremmede for det store flertal af ikke-hvide, som er i arbejderklassen, som er fattige eller selv i middelklassen.”

Det er et opgør mod moderne venstreorienteret identietspolitik, men det kommer ikke fra højreorienteret side. Ungar-Sargons mediekritik kommer fra et rødt perspektiv: Der er ikke nogen modsætning mellem at være socialist og imod identitetspolitik for hende.  

“Det, vi ser, er ikke en stærk arbejderklasseidentitet, men en ekstrem tilgang til at tale om køn og race, de ting, der handler om vores identitet, wokeness, som jeg kalder det, hvor vi skal bringe race ind i enhver diskussion,” siger hun.

Ifølge Batya Ungar-Sargon tog udviklingen i medieverdenen fart i 2014. Hun udlægger også Donald Trumps valgsejr to år senere delvist som et oprør mod den kreative elite. Ud over at kritisere fænomenet vil hun gerne udlægge, hvor problemet med den woke journalistik kommer fra:

“Journalistik plejede at være en arbejderklasse-profession, et håndværk, som du lærte ved at udføre det. De store helte i amerikansk journalistik som Joseph Pulitzer og Benjamin Day var populistiske. De skabte journalistik for arbejderne og de fattige.“

Hun uddyber over for Mikkel Andersson i Interviewet, hvordan journalistik i USA groft sagt er præget af rige folks børn, der har haft forudsætningerne til at tage deres akademiske uddannelser på prestigefulde institutioner, og det har fået dramatiske konsekvenser. Resultatet ifølge Batya Ungar-Sargon: 

“Højrefløjens medier bedriver fløjpolitik for konservative rige mennesker, venstrefløjens medier for elitære, veluddannede venstreorienterede. Ingen taler for de nederste 90 procent af amerikanerne.”

Hør også i Interviewet, hvordan Batya Ungar-Sargon kæder wokeness sammen med dækningen af konflikten mellem israelere og palæstinensere. 

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter