Video

“Journalister lægger sig nærmest automatisk til venstre”

Danske journalister er røde, selvom de ikke er lejesvende, og deres verdenssyn præger i høj grad medierne. Men hvordan og hvor meget? Det diskuterer Bent Blüdnikow og Asger Juhl ud fra egne erfaringer. Se Kontrasts medlemsevent her.
Kontrasts arrangement foregik 20. september på Nørrebro i København.

Udgivet 22.9.21

Danske journalister er godt nok røde, men de er ikke lejesvende. Det indleder journalist ved Berlingske Bent Blüdnikow med at erklære ved Kontrasts debatarrangement med ham og Den Uafhængiges chefredaktør, Asger Juhl.

“De røde lejesvende eksisterer ikke længere. Det kan jeg sige, fordi jeg har oplevet den tid, hvor de røde lejesvende var rigtige røde lejesvende,” siger han og fortæller om en tid, hvor han oplevede, at revolutionære journalister organiseret på venstrefløjen var langt mere dagsordensættende end i dag.

Det ændrer dog ikke på, at der stadig findes mediebias med venstreorienteret slagside, fortsætter han.

“Problemet er snarere, at de fleste journalister pr. automatik, og formet af det danske vælfærdssamfund og skyggerne fra et 20. århundrede, hvor højrefløjen altid var dæmoniseret, og venstrefløjen blev anset for idealister, har dannet nogle holdninger, hvor de nærmest automatisk lægger sig til venstre for midten. Ikke af ond vilje og ikke bevidst, men man skal huske, at de fleste journalister ikke er intellektuelle, men formet af det danske skolevæsen, tidsånden og velfærdsstaten.”

Asger Juhl fortæller, at han gennem sin karriere på blandt andet Radio24syv, DR og Ekstra Bladet også har oplevet, at være omgivet af journalister, der i overvældende grad stemmer rødt.

“Jeg er selv en borgerlig mand, og det har selvfølgelig en indflydelse på den journalistik, jeg laver. Jeg vælger historier, som folk på højrefløjen måske går lidt mere op i. Det kunne eksempelvis være kulturmødet mellem muslimske indvandrere og folk, der bor her i forvejen. Hvis man er borgerlig, vælger man at behandle den slags journalistisk, selvom produktet bliver mere eller mindre objektivt. Derfor tror jeg, at den måde man kan se på, om journalister er højre- eller venstreorienterede, er i den redaktionelle prioritering af historierne. Vælger DR eksempelvis at ansætte en klimakorrespondent, som er på i TV-Avisen hele tiden, eller vælger de at ansætte en kulturmødekorrespondent? Det kunne de lige så godt. Men det har de jo ikke gjort,” siger Asger Juhl. 

“Jeg tror egentlig, at det kunne være sundt i et meget socialdemokratisk samfund at have et borgerligt udgangspunkt for megen journalistik. Så er man nemlig mere systemkritisk, hvis man siger, systemet er socialdemokratisk i Danmark. For der er meget systembevarende journalistik med et venstreorienteret udgangspunkt, synes jeg.”

Se eller hør hele debatten, hvor Bent Blüdnikow blandt andet erklærer sig for Berlingskes “borgerlige alibi” og redegør for en række af de blinde pletter, som han mener, dansk presse lider af, ikke mindst i forhold til den udenrigspolitiske dækning. Mens Asger Juhl fortæller, hvorfor han mener, at journalister bør blive langt bedre ved at stå ved, at de har politiske holdninger, også over for lyttere og læsere.

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter