Anmeldelse

26.03.25

Premium

Matador drukner i filosofi

Teori bliver en slags akademisk fernis i bog om den folkekære tv-serie Matador. At rulle voldsteoretikeren Sorel, ham med syndikalismen, ud for at bidrage til at belyse cykelpumpen, som lillebror Gustav har slået en arbejder med; det er for meget. Bogens modsatrettede konklusion lader til at være, at Matador bygger på kristne værdier, men er kulturradikal, antikristelig og antifascistisk.

Med en lille omskrivning af Grundtvig kan man sige: Elsker det du vil forstå. Grundtvig selv skrev: "Og han har aldrig levet,/som klog på det er blevet,/han først ej havde kær."

Jeg skriver dette, fordi en række universitetsuddannede - mennesker der ifølge forordet "ernærer sig ved åndens arbejde" har elsket Matador så meget, at de har udgivet en bog. De er så meget præget af serien, at de bruger dette gammeldags udtryk: åndens arbejde. Hvem siger den slags i dag?

I dag hedder det, at "x forsker i y". Før i tiden bedrev man ideologikritik og læste forfatterskaber, som man ikke brød sig om. Underholdningsserier blev læst med skepsis. Sådan er det ikke længere. De har ikke medtaget et bidrag om Marx og klassekampen, selvom Lauritz taler om den hele tiden.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab