Anmeldelse

19.06.24

Premium

Ætsende tysk kulturkritik for fuld udblæsning

25 år efter sin oprindelige udgivelse kan Peter Sloterdijks ætsende forsvar for gamle bøger skrevet af døde, hvide mænd stadig forarge og inspirere. Den er især henvendt til alle os, der har svært ved at holde koncentrationen i mere end 10 minutter ad gangen.

Den vejer ikke mere end en rudekuvert med tre A4-ark og koster nogenlunde det samme som forsendelsen af samme med PostNord. Men den netop oversatte lille bog af den tyske filosof Peter Sloterdijk (f. 1947) er fuld af tanker, der bør interessere de fleste. Blandt andet om, hvad vores civilisation hviler på, og hvor den synes at være på vej hen.

Peter Sloterdijks Regler for menneskeparken var oprindelig et foredrag ved et litterært arrangement i Schweiz i 1997, som siden blev gentaget i Tyskland i 1999 og trykt i et akademisk tidsskrift samme år. Men så kom balladen. Til trods for bogens akademiske natur rejste den en gevaldig debat i de tysksprogede lande, måske fordi den dukkede op som en fremmed fugl i en epoke, besat af liberale dogmer om frisættelse, individuel selvrealisering og ny teknologi.

Verdenshistorien, forstået som en evig kamp mellem divergerende kræfter, religioner og systemer, var slut. Nu gjaldt det om at få fat på et større køleskab og en smartere bil. Sloterdijk tætskrevne essay kortsluttede bevidst denne optimistiske logik.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab