Artikel

09.06.22

Premium

Den nordiske mand er en venlig mand

Jon Hustad reflekterer over norsk og skandinavisk velfærd: Systemerne er primært finansieret af mænd og primært til gavn for kvinder samt forbløffende mange, der erklæres for syge til at arbejde. Generelt er spørgsmålet, om hele velfærdskonstruktionen er bæredygtig?

Skandinavien er et økonomisk kraftcenter. Ser man på betalingsbalancen mellem Danmark og udland, ligger den altid på mellem 6 og 9 procent i overskud målt efter den årlige værdiskabelse, BNP. Sverige plejer at have et årligt overskud på omkring 5 procent. I år står Norge til at få et overskud på uhæmmede 25 til 30 procent, og den norske oliefond vil formentlig få et indskud på mere end 100 milliarder dollars. Vi skandinaver bruger overskuddet til at opkøbe profitable udenlandske virksomheder. Udefra set er Skandinavien med sin konstante ekspansion internationalt måske verdens mest succesrige område.

Hvad er årsagerne til succesen? Mange vil sige, at det er velfærdsstaten i kombination med stærke fagforeninger. Danmark var først ude med en overenskomst mellem arbejderne og arbejdsgiverne for 120 år siden, derefter fulgte Sverige og til sidst Norge. Før 2. verdenskrig havde arbejdsmarkedets parter og de største partier i de tre lande indgået aftaler, der garanterede en sikker økonomisk styring og et højt minimumslønniveau.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen