I Wakefield, England forrige uge konkurrerede en gruppe britiske skolebørn i computerspillet Call of Duty. Her aftalte børnene, at vinderen måtte give taberen en udfordring, der blev at taberen skulle købe en koran og tage den med i skole den følgende dag.
Nu har skoleelevernes udfordring imidlertid fået voldsomme konsekvenser.
For ifølge BBC endte koranen med at få ridser, da den blev slået ud af hånden af en anden elev, hvorved den endte på jorden.
Det har nu resulteret i, at den 14-årige dreng, der medbragte Koranen, har fået det muslimske lokalsamfunds vrede at føle.
Efter det kom frem, at koranen endte på jorden, har skoleeleven blandt andet modtaget dødstrusler, og politiet er blevet inddraget.
Politiet er dog ikke blevet involveret, fordi truslerne er blevet anmeldt.
Til gengæld er politiet gået i gang med at efterforske sagen om den tabte koran som en ‘hate incident’ - en hadrelateret hændelse.
Pressemøde i moskéen
I fredag blev sagen så fulgt op i en lokal moské til et pressemøde, der blev livestreamet via Facebook.
Ved denne lejlighed var både politi, repræsentanter for skolen, repræsentanter for det muslimske samfund og moderen til den 14-årige dreng forsamlet. I midten af panelet sad en lokal imam, der styrede slagets gang og blandt andet erklærede:
“Vi vil give vores liv for at forsvare Koranen," samt "vi vil ikke tolerere nogen disrespekt for Koranen.”
Moderen til den truede dreng fik også ordet til pressemødet, hvor hun iført tørklæde fik lov til at give en undskyldning på vegne af sin søn.
Her gjorde hun det klart, at hendes søn er en “fjollet dreng”, og at både hun og sønnen er blevet klogere. Hun kunne også fortælle, at hun nu ved, at man eksempelvis altid skal huske at vaske hænder, hvis man rører ved den hellige bog.
"Når det kommer til at forsvare islams ære, så vil vi stå fast. Det er jeg nødt til at sige, og det skal alle i og udenfor Wakefield vide."
Ved samme lejlighed bliver det oplyst, at moderen har valgt ikke at anmelde truslerne mod hendes søn, fordi hun "forstår situationen”.
Da imamen i løbet af pressemødet beder den tilstedeværende politikommissær om at sige nogle ord, er det da heller ikke truslerne mod drengen der bliver nævnt.
Til gengæld fortæller politikommissæren, at han er taknemmelig over, at lokalsamfundet er gået sammen om at håndtere sagen, og at situationen udspringer af nogle drenge, der ikke har den fornødne forståelse for deres adfærds konsekvenser i lokalsamfundet.
Herefter påpeger kommissæren videre, at vejen frem er at øge bevidstheden om religion, og at politiet vil samarbejde med skolen om at lære de unge det. Afslutningsvis takker han imamen for hans forståelse og tolerance.
Hertil svarer imamen prompte: “Når det kommer til at forsvare islams ære, så vil vi stå fast. Det er jeg nødt til at sige, og det skal alle i og uden for Wakefield vide.”
Skole har taget ved lære
Igennem pressemødet bliver det gjort klart fra imamen, at han ikke ønsker, at drengen udsættes for vold eller trusler.
Ligeledes bliver det gjort klart fra de religiøse repræsentanter ved pressemødet, at de efter at have besøgt drengen i hans hjem for at høre hans version af, hvordan koranen endte på jorden, ved selvsyn kan konstatere, at den 14-årige dreng lider af autisme.
En konstatering, der fremhæves flere gange i løbet af pressemødet for at forsikre de tilstedeværende i moskéen, at der er formildende omstændigheder bag drengens handling.
En lærer fra skolen, hvor koranen blev tabt på jorden, forsikrer også de tilstedeværende om, at det har været en meget sørgelig episode for skolen, og at de alle har taget ved lære af situationen:
“Det har været en dag for refleksion. Og det har været en dag for læring. Og vi sætter pris på den meget hurtige reaktion fra det brede lokalsamfund om at mødes på skolen og gennemgå en meget vanskelig situation og finde ud af sagens kendsgerninger," siger han og fortsætter:
“Som skole repræsenterer vi alle, der arbejder for et venligt og respektfuldt fællesskab. Det er en meget vigtig dagsorden for os alle."
Shariadomstol
Også i Danmark har sagen om den ridsede koran affødt reaktioner. Medlem af Det Nationale Integrationsråd Christian Marcussen har blandt andet kommenteret sagen på Facebook, hvor han blandt andet skriver:
“Det hele kan bedst beskrives som en form for shariadomstol, hvor imamen igen og igen prædikede det dobbelte budskab om, at muslimer er villige til at dø i forsvaret for koranen, og at man aldrig vil finde sig i krænkelser - men at islam selvfølgelig er fredens religion og vold ikke er det rette svar, selvom volden og vreden tydeligvis lå lige under overfladen.”
Livestreamingen fra mødet mellem imamen og repræsentanter fra det britiske politi og skolevæsen kan ses her. Mødet indledes efter 17 minutter.