Artikel

20.09.22

Premium

Islamisk parti hitter i de svenske ghettoer

Det unge islamiske parti Nyans er blevet det største parti uden for den svenske rigsdag, og de bliver spået til fremgang som et alternativ til en almindelig rød stemme. Hvem er Nyans, og hvad kan svenskerne forvente, den dag de får mere magt? Kontrast tegner et billede.
Foto: Nyans.se
Foto: Nyans.se

Ifølge tal viderebragt af Sveriges Television på valgaftenen stemmer etniske svenskere i overvejende grad på de borgerlige partier, mens nysvenskere med ikkeeuropæisk baggrund stemmer på venstrefløjen. Men et relativt nyt partis fremgang vidner om, at der er opstået en ny kile mellem venstrefløj og de ikkeeuropæiske vælgere. Havde det således ikke været for de cirka 15.000 stemmer, som partiet Nyans fik, kunne rød blok muligvis have holdt skansen. I stedet vandt de borgerlige som bekendt en snæver sejr. 

Efter årtiers hastige indvandring til Sverige menes der at være 1,2 mio. vælgere født uden for Sverige, og de er unge. Således har fjerde førstegangsvælger udenlandsk baggrund. Dette forhold understreger den skrøbelige alliance mellem venstrefløj og det voksende antal af vælgere med muslimsk baggrund. På kort sigt har venstrefløjen vundet på indvandringen. Men på længere sigt risikerer Socialdemokraterne, Vänsterpartiet og Miljøpartiet at tabe til nye islamiske partier, vurderer den svenske økonom og iagttager Tino Sanandaji i Berlingske.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab