Artikel

10.01.23

Premium

Overlæge: Særligt én patientgruppe med kønsubehag risikerer fejlbehandling

Danske læger ser med stigende bekymring på en voksende patientgruppe af unge, der efter puberteten ønsker at skifte køn.
I 2016 blev 97 børn og unge under 18 henvist til udredning af kønsforhold. I 2021 var tallet steget til 294 ifølge Sexologisk Klinik i København. (Illustration: Adobe Stock)
I 2016 blev 97 børn og unge under 18 henvist til udredning af kønsforhold. I 2021 var tallet steget til 294 ifølge Sexologisk Klinik i København. (Illustration: Adobe Stock)

Der er sket et markant skift i behandlingen af mindreårige med kønsubehag, også kaldet kønsdysfori, der ønsker at skifte køn. Efter en årrække, hvor antallet er eksploderet, begynder lægevidenskaben og politikere at trække i den anden retning.

Det sker med henvisning til manglende viden om langtidsskadevirkninger ved brugen af stop- og krydshormoner. Det er nu blevet langt sværere for unge under 18 at få hormoner i form af testosteron eller østrogen samt stophormoner, der bruges til at bremse puberteten.

Kontrast har spurgt overlæge Mette Ewers Haahr fra Sexologisk Klinik i København, hvad status på området er lige nu i Danmark. 

“I Danmark laver vi en individuel vurdering, og vi behandler dem fortsat i puberteten, inden de er blevet 18. Vi understreger, at de går ind i en livslang medicinering,” siger hun.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen