Artikel

10.01.23

Premium

Overlæge: Særligt én patientgruppe med kønsubehag risikerer fejlbehandling

Danske læger ser med stigende bekymring på en voksende patientgruppe af unge, der efter puberteten ønsker at skifte køn.
I 2016 blev 97 børn og unge under 18 henvist til udredning af kønsforhold. I 2021 var tallet steget til 294 ifølge Sexologisk Klinik i København. (Illustration: Adobe Stock)
I 2016 blev 97 børn og unge under 18 henvist til udredning af kønsforhold. I 2021 var tallet steget til 294 ifølge Sexologisk Klinik i København. (Illustration: Adobe Stock)

Der er sket et markant skift i behandlingen af mindreårige med kønsubehag, også kaldet kønsdysfori, der ønsker at skifte køn. Efter en årrække, hvor antallet er eksploderet, begynder lægevidenskaben og politikere at trække i den anden retning.

Det sker med henvisning til manglende viden om langtidsskadevirkninger ved brugen af stop- og krydshormoner. Det er nu blevet langt sværere for unge under 18 at få hormoner i form af testosteron eller østrogen samt stophormoner, der bruges til at bremse puberteten.

Kontrast har spurgt overlæge Mette Ewers Haahr fra Sexologisk Klinik i København, hvad status på området er lige nu i Danmark. 

“I Danmark laver vi en individuel vurdering, og vi behandler dem fortsat i puberteten, inden de er blevet 18. Vi understreger, at de går ind i en livslang medicinering,” siger hun.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen