Artikel

07.01.24

What America and the West do not expect

Al Qaeda er tilbage. I de senere år har afsenderens oftest været Islamisk Stat, når vi har læst i medierne om grufulde terrorangreb, som ramte i Europa eller USA. Men nu er Al Qaeda tilbage på den globale scene. Terrorgruppen har genoplivet sit engelsksprogede magasin ’Inspire’ og har mellem jul og nytår distribueret to videoer med opskrifter på terrorangreb, som kan udføres uden den store know-how.
Al Qaeda genoptager udgivelsen af deres engelsksprogede tidsskrift Inspire. Første nummer introducerer 'open-source-jihad' med opskrifter på bomber fremstillet af materialer, der let kan skaffes og anvisninger på, hvordan man omgår sikkerhedsbarrierer i lufthavne og andre steder.
Al Qaeda genoptager udgivelsen af deres engelsksprogede tidsskrift Inspire. Første nummer introducerer 'open-source-jihad' med opskrifter på bomber fremstillet af materialer, der let kan skaffes og anvisninger på, hvordan man omgår sikkerhedsbarrierer i lufthavne og andre steder.

Terrorgruppen Hamas bestialske angreb på Israel den 7. oktober og Israels nødvendige modsvar har vækket ikke alene islamisterne og deres venner på venstrefløjen i USA og Europa. Krigen har også vækket Al Qaeda.

Hamas og deres sponsor i præstestyret i Iran er lykkedes med at mobilisere millioner af muslimer i de vestlige lande, som ikke holder sig tilbage fra i demonstrationer mod Israel at opfordre til Jihad.

Synet af de mange ophidsede muslimer i de amerikanske og europæiske storbyer har fået Al Qaedas ledelse til at vejre morgenluft. Organisationen er på vej i offensiven i Vesten efter i nogle år mest af alt have terroriseret andre muslimer på den arabiske halvø og i Nord- og Vestafrika.

Al Qaeda forventer, at der blandt de mange unge ophidsede muslimer, som demonstrerer i gaderne i disse måneder, også vil være nogle, som har ambitioner om at gøre mere end blot at råbe Jihad – men omsætte ordet i religiøst betinget vold og terror.

Den 26. december 2023 udgav Al Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP) en ny "Inspire"-video, som opfordrer til øgede angreb på amerikanske, britiske og franske flyselskaber. Videoen fokuserer på det, Al Qaeda kalder "open source-jihad", hvor gruppen vil decentralisere instruktioner og vejledning i våbenfremstilling og lone-wolf-teknikker.

Du kan se den 45 minutter lange Al Qaeda video, som har fået titlen ’What America and the West do not expect’ her: AQAP Revives Inspire Magazine in Video Format | MEMRI

Islamisternes felttog slutter ikke med krigen i Gaza
Mens opmærksomheden i medierne altid fokuserer på det umiddelbare, vil krigen i Gaza, selv når den er afsluttet, få en lang hale efter sig. En hale af vold og terror, som vi i Vesten med store grupper af islamisk-inspirerede indvandrere og deres efterkommere iblandt os vil have svært ved at dæmme op for.

Når den palæstinensiske sag bruges til at mobilisere og radikalisere, sætter det store ting i gang i de muslimske befolkningsgrupper – både i Vesten og i de muslimske lande.

Al Qaedas meget enkle fortælling i videoen integrerer organisationens ideologiske rødder – islams hellige tekster og traditioner – med en række nutidige anklager om undertrykkelse af muslimer. Det er ret effektiv kommunikation.

Palæstina, Afghanistan, Tjetjenien, Kashmir, Bosnien, Libanon, Afghanistan, Somalia, Den Arabiske Golf, Irak, Syrien, alle nævnes som klare eksempler på undertrykkelse af muslimer. Det er robuste og tilpasningsdygtige argumenter, som siver ind uden modstand millioner af muslimer i Vesten.

De fleste af de konflikter, Al Qaeda nævner i videoen, er fastfrosne og både dyre og vanskelige for Vesten at gøre noget ved. Vestens ledere fokuserer i disse år hellere deres opmærksomhed statstrusler fra Rusland, Kina og Iran.

Men de uløste konflikter giver islamisterne gode muligheder for at fastholde engagementet, og før eller siden når hver konflikt flammepunktet igen. Når de gør det, bliver de en gateway for de islamister, der søger at legitimere vold.

Det var den erfaring, vi måtte drage efter krigen i Bosnien, i Tjetjenien, i Irak, i Afghanistan og i Syrien. Selv mange år efter krigene er slut eller konflikterne inddæmmet, lader unge islamister i Vesten sig inspirere af krigene og føler sig kaldet til at begå ekstreme voldshandlinger i religionens navn.

Islamismen står stærkere end nogensinde
Islamisk Stats kalifat blev militært besejret i 2019.  Men der er stadig tusindvis af fremmedkrigere i Syrien. Taleban regerer nu i Afghanistan. I Nordafrika og også i stigende grad syd for Sahara er islamisterne på fremmarch og trækker et spor af vold og umenneskelighed efter sig.

Grupper tilknyttet Al-Qaeda og Islamisk Stat opererer i 2024 med større frihed og på et større territorium end nogensinde før.

Vi skal forberede os på, at der kommer en stigning i angreb i Europa og Amerika også. Det bliver med manifestationer mod Vesten generelt og mod Israel specielt – angrebene vil blive rettet mod kristne og mod jøder. De fleste angreb vil formentlig være lav-teknologiske og blive udført af enkeltpersoner eller af små celler, men det betyder ikke, at de ikke vil være dødelige.

Det sandsynlige er, at Hamas-angrebet den 7. oktober vil genoplive og intensivere islamistisk terrorisme i årene fremover, eller måske endda skabe en ny version af terror, som vi stadig har til gode at opleve. Det usandsynlige er, at kaldet til Jihad fra de islamiske terror-organisationer vil forblive ubesvaret.

 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter