Debat

22.08.24

Premium

Fonde bestemmer over forskning

Konkurrencestatens højtbetalte ambassadører ignorerer fondenes indtog i den akademiske verden og de problemer, det rejser. De tror også barnligt, at videnskab kommer fra en bestemt metode og ikke fra spørgsmål, der tvinger forskerne til at betragte materien og teorierne på ny. Når en prodekan fra Aarhus Universitet giver sig til at citere Voltaire, bliver det ufrivilligt komisk.

For nylig har der i Berlingske udspundet sig en debat, som tog udgangspunkt i nogle markeringer i radioen fra miljøforskeren Stiig Markager. Markager kritiserede især fondenes stigende indflydelse på en miljøforskning, som dermed mister selvstændighed og taber kritisk mæle.

En prodekan fra Aarhus Universitet, Ole Hertel, forsøgte i Berlingske (15/8), at forsvare universitetets praksis mod Markagers kritik, og Markager svarede igen samme dag.

Jeg har ikke forstand på miljøforskning, men med hensyn til den forskningspolitiske del af sagen kan jeg sige, at Markager har fat i den lange ende, hvilket jeg her vil give tre begrundelser for, især med udgangspunkt i mine erfaringer med pædagogisk forskning.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab