Debat

03.03.23

Premium

Opgør med objektiv journalistik er venstreorienteret kodesprog

Morten Okkels: Når journalister siger, at de vil gøre op med tilstræbt objektivitet, handler det i praksis om at sætte scenen for wokepolitisk aktivisme.
Illustration: Adobe Stock, red.
Illustration: Adobe Stock, red.

Den nye P3-redaktionschef Isabella Hindkjær har, godt hjulpet på vej af en Kontrast-artikel, sat den journalistiske objektivitet på dagsordenen igen. Nu skal det, som den nye P3-chef sagde i P1, være slut med at høre flere bud på en sag, så folk selv kan tage stilling: 

”Vi kan ikke gemme os bag den opfattelse af objektivitet. Vi er nødt til at melde os ind, og vi er nødt til at sige at der er nogle store sandheder, hvor vi som institutioner bærer et ansvar for at ændre verden.”

Hvad er objektivitet? Nej, måske er det ikke det vigtigste spørgsmål. Lad os hellere spørge: Hvad vil folk, der påstår at ville gøre op med det? Her gemmer sig en mere væsentlig pointe.

Lærebøgerne kobler journalistisk objektivitet op på begreber som sandfærdighed, balance, ufarvethed, faktabaseret formidling, nuancer og fairness. Dette er imidlertid positivt ladede betegnelser, som er retorisk svære at opponere imod. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen