Essay

25.02.25

Premium

Hvad foregår der i hovedet på woke?

Marxismen taler om ideologi, interesser og om at bevidstgøre underklassen. Postmodernismen taler om diskurser og magt, men afstår fra at fælde moralske domme. De to historiske fænomener har dog mere til fælles, end man først skulle tro, og finder sammen i woke-aktivismen. Jørgen Dalsgaard ser nærmere på woke som filosofi. Anden del af hans essay bringes i morgen.

I en analyse af wokeness sammenlignede Mike Bruun-Lander fænomenet med det Det Kommunistiske Manifests berømte spøgelse, der går gennem Europa. Dette fremmaner et uhyggeligt billede, men det havde måske virket endnu mere uhyggeligt i 2020, hvor en slags woke kulturrevolution væltede igennem alle aspekter af det amerikanske samfund.

Efter Trumps valgsejr i 2024 kan sammenligningen med et spøgelse til gengæld forstås ret konkret: Den folkelige og politiske opbakning til wokeness er svindende, men bevægelsen ser ud til at kunne blive holdt kunstigt på benene i kraft af de institutionelle magtbaser, den har infiltreret.

Så frygten er på retur, mange er lettede og fornemmer måske et pust af frisk luft efter valget, men mystifikationen over det woke spøgelse består. Hvad handlede det hele om? Hvad var det for et fænomen, der her ramte den vestlige verden, og som på et tidspunkt så ud til at være godt i gang med at vælte alle støttepillerne: ytringsfrihed, rationalisme, meritokrati?

Hvad var kernen i sagen, og hvad skal man vide for om muligt at forhindre den slags ideologiske amokløb i fremtiden?

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab