Debat
Jørgen Dalsgaard

13/5/22

Hvorfor højrefløjen snakker arabisk og venstrefløjen latinJørgen Dalsgaard: De højreorienterede fortolkere af terrorismen ”taler arabisk”, mens de kulturradikale og venstreorienterede bruger begreber fra socialvidenskaben for at forklare problemerne. Det indebærer også en pointe om humanistisk dannelse.
Debat
Jørgen Dalsgaard

26/4/22

Hvordan kunne Glistrup se de problemer, som andre overså?Jørgen Dalsgaard: Tilbage i 80’erne var Mogens Glistrup blandt de første til at advare om, at indvandring ville få en høj pris. Lad os se på, hvorfor han indså problemet før eksperterne og de intellektuelle. Det handler om to forskellige syn på mennesker.
Debat
Jørgen Dalsgaard

20/3/22

Mistænksomhed og selvovervurdering – en anden vinkel i kulturkampenJørgen Dalsgaard: De intellektuelles hang til gruppetænkning handler kun sekundært om logiske fejl. Man har metodisk fravalgt anerkendelsen af andres perspektiv. En tilsyneladende videnskabelig objektivisme har åbnet sluserne for vrøvl ved at forvandle ånd til sten.
Debat
Jørgen Dalsgaard

01/3/22

Wokeness i knæ? Jeg ser frem til amerikanernes dom over BidenJørgen Dalsgaard: Udbredelsen af woke teorier truer hele den europæiske tradition for oplysning og demokrati. Derfor må vi håbe, at Demokraterne modtager en syngende lussing ved midtvejsvalget – og at sandheden vinder i sidste ende.
Debat
Jørgen Dalsgaard

01/2/22

Er lovgivningen et redskab eller et sprog?Jørgen Dalsgaard: Måske drejer straf sig ikke grundlæggende om at modificere folks adfærd, men om at fortælle dem, hvad man mener om dem. Når begrebet straf nærmest er kommet i vanry, har man mistet kontakt til kernen i menneskeligt fællesskab.
Debat
Jørgen Dalsgaard

25/12/21

Tanker om at bruge troen som instrumentJørgen Dalsgaard: Der er noget impotent over at håndtere åndelige strømninger i et sociologisk fugleperspektiv. Et vigtigt problem i at bruge troen som vejen til en bedre verden er blevet overset i den ellers interessante debat om kristendommens comeback i Vesten.
Debat
Jørgen Dalsgaard

20/10/21

Kritik af et tværpolitisk fejlgrebFornuft handler om at tage hinandens argumenter alvorligt, men borgerlige debattører efteraber desværre en terapeutisk debatform, vi ellers kender fra venstrefløjen, skriver Jørgen Dalsgaard i sin kritik af Mikael Jalving, Douglas Murray m.fl.
Debat
Jørgen Dalsgaard

10/9/21

Den filosofiske lektie fra AfghanistanDet åndelige i mennesket går andre veje, end hvad man påvirker ved den rå magt. Jørgen Dalsgaard reflekterer over, hvad der er moralen af Vestens nederlag i Afghanistan. Det er også et spørgsmål om dannelse, mener han.
Debat
Jørgen Dalsgaard

09/7/21

Pseudovidenskab som degenereret positivismeSkal det være sådan på humaniora, at unge mennesker forstener i slagord og mangler evnen til at sætte sig ind i andres synspunkter? Cand.phil. Jørgen Dalsgaard melder sig i debatten om pseudoforskning.