Essay

12.05.24

Premium

Vi er endt i det morads, fordi vi ikke taler om, hvad problemet er

Spørgsmålet med hensyn til det muslimske tørklæde er, hvilken plads religion skal have i et moderne, sekulært. demokratisk samfund. Så længe vi ikke engang kan diskutere det problem, er der heller ingen udsigt til, at vi kan få det løst, skriver Søren Gosvig OIesen i den første artikel i en ny serie om sekularisering.
Brun og med tørklæde
Brun og med tørklæde

Læg mærke til, hvordan diskussionen foregår. Folk siger: flygtningeindvandrere. Folk siger: bruneogmuslimer. De siger det i ét ord. Hvorfor taler man sådan? Hvorfor udtaler folk sig, som om der fandtes flygtningeindvandrere og bruneogmuslimer? Det er jo, for at sige det med Thomas Eje, som når man taler om ”etniske restauranter”: Man kommer til at tro, der findes restauranter drevet af ”etnere”. Men der findes ingen kategori, der hedder etnere. Kategorierne flygtningeindvandrere og bruneogmuslimer eksisterer heller ikke.

Der findes folk, som er på flugt, og dem kalder man flygtninge, og der findes folk, der er immigreret hertil, og det er indvandrere. Men at tale om de to ting, som var det ét fedt, er at blande noget sammen, som ikke hører sammen.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab