Kommentar

15.09.24

Premium

Det humanistiske fakultet i kamp mod kolonialisme og Israel

På universiteterne har de gang i et større projekt imod kolonial vold. Pia Schwarz Lausten har fået faget italiensk med i kampen. Lausten har det sådan, at bare vi er mange nok i flok, så går det nok, som Hans Hauge udtrykker sig. Han er faldet over endnu en omgang fluffy-forskning på humaniora, som de selvgode forskere kan beskæftige sig med i pauserne mellem opfordringer til boykot af Israel.

Silvio Porisiensi udgav engang en lærebog i det italienske sprog. Det var vigtigt at lære italiensk, for så kunne man læse Dante. Porisiensi udgav også en bog om ham.

Der er færre og færre, der i dag interesserer sig for italiensk, og som kan sproget. Italiensk som fag er nedlagt bl.a. ved Aarhus Universitet. Det gør ikke noget, for dels kan man klare sig med engelsk i Italien, og dels er der ingen, der gider læse Dante. Men så kan man gøre det med det italienske mere attraktivt: I stedet for Boccacio, Goldoni, Leopardi, Croce, Gentile, Moravia osv. bør man forbinde det italienske med islam, fascisme og kolonialisme. Så er man med på noderne.

Italien havde også kolonier ligesom de andre EU-lande: Eritrea, Somalia osv. Og de havde Istituto Coloniale Italiano (1907). Italien gik i krig mod Det Osmanniske Imperium i 1911 og tog Libyen og Albanien. Så mistede de dem alle sammen. Det er et traume. Jeg tror nu ikke, Giorgia Meloni tænker meget på den koloniale fortid, men det gør de i København.

Italiensk kolonialisme var en fiasko. Det går heller ikke i dag ret godt i tidligere italienske kolonier: Somalia f.eks. I modsætning til Somaliland, der var britisk, og hvor det går rimeligt godt. Der var danskere, der læste om somaliske kvinder i Karen Blixens Den afrikanske farm, og de virkede eksotiske. Nu går de rundt i Aalborg og Aarhus og er lette et kende. Italienerne fik dem ikke gjort katolske, selvom de første italienske missionærer kom til Eritrea i 1857. Nu tror man måske, at afkoloniseringen skete, da Italien og EU-landene mistede deres kolonier, men nej. Det bliver faktisk værre og værre.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab